onsdag 13. mai 2020

1001 godnattnistorier - 272. Historien om Rita Ris


272. Historien om Rita Ris
-          I kveld skal jeg fortelle deg om et bittelite frø som for lenge siden bestemte seg for at hun ville bli størst og viktigst i hele verden, sa fru Fantasia og satte seg ned.
-          Hvem kan være liten og stor på samme tid? Det går vel ikke an?
-          Når man heter Rita Ris, er det ikke noe problem, svarte feen.

-          Rita Ris vokste i Asia lenge før det fantes mennesker der. Da menneskene kom til Asia, brydde de seg først ikke om Rita. Hun var liten og uanselig og lignet på vanlig gress. Det var mye annet godt å spise.
-          Rita Ris var fornøyd med tilværelsen der hun vokste i vannkanten, men da noen mennesker fant ut at det gikk an å spise henne, benyttet Rita sjansen. Etter noen tusen år var hun hovedpersonen på matbordet i Asia, om de da hadde noe bord å sette henne på når de skulle spise.

-          Før Rita bestemte at menneskene kunne få lov til å dyrke og spise henne, forlangte hun å få godt stell. Det aller viktigste var å få nok vann hele tiden mens hun vokste. Akkurat når hun spirte og de første ukene var det nok om jorda var fuktig, men så måtte hun ha vann, mye vann.

-          Siden Vaiva Vann rant nedover om hun fikk sjansen, måtte rismarkene ha demninger rundt seg. Dessuten ville Rita helst bli plantet om når hun hadde vokst seg passe stor. Hun visste at om hun ble sådd og Uno Ugress fikk overtaket, var det umulig å bli kvitt ham. Dessuten var det kjekt om det ble sluppet ut småfisk i vannet der hun vokste. Fisken spiste insekter og sørget for å gjødsle. Riktignok kilte det litt når de svømte mellom røttene hennes, men det ble hun vant til. En fiskelort her og en fiskelort der var godt å ha i oppveksten.
-          Da Rita Ris var blitt lovet alt dette, sa hun ja til å hjelpe menneskene i Asia med mat.
-          Noen ganger fikk Rita så godt stell at hun kunne gi tilbake hele tre avlinger i året. Det er derfor det bor så mange mennesker i Asia.
-          Vanga Vannbøffel var en god venn helt til Tore Tohjulstraktor og Trygve Traktor kom.

-          Vanga hadde noen forferdelig svære horn, men var egentlig veldig snill. Hun var velig glad i å bade, men Rita forlangte at hun ikke skulle velte seg der hvor hun holdt til. Hun kunne ha sine egne badedammer.
-          Etter mange, mange år kom Rita Ris omsider til Norge. Der trivdes hun, for om vinteren kom masse hvit snø som var like hvit som henne selv. Dessuten ble hun kjent med Melker Melk som fortalte at det ikke var så dumt å bli risengrynsgrøt. Da fikk hun lov til å komme til bords på julaften midt på dagen.

-          Nå for tiden er jula noe Rita gleder seg til hele året. Da treffer hun Karl Kanel, Sune Sukker, Smurf Smør og så Mandela Mandel som elsker å leke gjemsel i grøten.
Grøt, graut, grute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: