fredag 8. mai 2020

1001 godnatthistorier - 267. Historien om Perlon Perlemorsky


267. Historien om Perlon Perlemorsky
-          Jeg har aldri sett på maken, sa fru Fantasia og satte seg ende ned.
-          Hva da, spurte M.
-          Ta en titt ut av vinduet og se selv.
M trakk fra gardinet og rettet blikket mot himmelen.
-          Jeg har ikke sett på maken, jeg heller.
-          Det er Perlon Perlemorsky som leker seg på kveldshimmelen, sa feen. - Når andre har lagt seg, kommer han gjerne ut, særlig om vinteren.

-          Perlon er kongen blant skyene, kan du si. Det er derfor han er kledd i farger som av den fineste silke. Ingen er så høyt på himmelen som ham. Bortsett fra stjernene da. Andre skyer kan nok være fine å se på, men det er Perlon som gir farge til alt på jorda. Grønne planter samler på grønnfargen. Babben Blåveis tar vare på den blå fargen. Rosa Rose har valgt seg den rosa fargen. Petra Perlemor tar vare på alle fargene for Perlon når han hviler seg.
-          Perlon Perlemor er en grom og god konge. Når noen kommer til ham og vil at han skal bestemme, spør han nesten bestandig - hva mener du selv? Det er bare når ting bærer helt galt av sted at han setter foten ned og sier stopp. Som for eksempel når Curt Cumulonimbus begynner å lyne og tordne og ikke kan styre seg.

-          Når Curt tar hatten sin på, blir det uvær. Da blir det kraftig regn og sterke vinder. Rett som det er, kan det hagle også. Og så setter Curt i gang med å kaste Linda Lyn hit og dit og Tor Torden følger etter og kaster kampesteiner så det braker.

-          Det er fint å se på når man er langt unna, men å være rett under der Linda Lyn og Tor Torden herjer, kan være skremmende. Da skal du iallfall ikke stille deg under et høyt tre hvis det ikke er andre trær i nærheten. Linda vet ikke bestandig hvor hun skal slå ned og velger derfor ofte synlige landemerker.
-          Når Curt Cumulonimbus har herjet en stund, forteller Perlon ham at nå får det være nok. Forutsatt at Perlon er våken, da. Det er bare når Perlon Perlemorsky sover skjønnhetssøvnen sin at det hender at ting går overstyr for Curt. Det hender han blir så overmodig at han river ned hus og lager flom før han blir stoppet av Perlon.

-          Høyt der oppe på himmelen er det så fin utsikt at Perlon Perlemorsky kan følge med på alt som skjer nede på jorda. Han forundrer seg over at menneskene som er så mange, ikke makter å styre seg selv på en mer fornuftig måte. Stadig vekk holder de på med å krige og ødelegge for hverandre. Konger og statsledere nede på jorda greier ofte å lage ufred av den minste ting, og rett som det er holder de på i årevis.
-          Det er helt greit å være uenig hvis man blir enige etterpå eller bestemmer seg for å la andre avgjøre.
-          Petra Perlemor er helt enig. Det sier hun til Perlon hver eneste dag. Hadde menneskene latt deg bestemme, kunne jorda vært et deilig sted å leve for alle.
Bestem, bestam, bestute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: