fredag 7. mai 2021

1001 godnatthistorier - 613. Historien om Eggi Eggekoker

 

613. Historien om Eggi Eggekoker

-          I går var det bråk i kjøkkenskapet, sa fru Fantasia da hun satte seg ned ved siden av M.

-          Hvorfor det, spurte M.

-          Jo, nå skal du høre. Det var Eggi Eggekoker som hadde flyttet inn der. Plassen var liten fra før, og nå ble den enda mindre.

-          Enda en ny kjøkkenmaskin, stønnet Kjell Kjele. – Når tar det slutt med alle disse nymotens greiene? Akkurat som jeg ikke kan koke egg like godt som noen! Jeg finner meg ikke i at kjøkkenskapet fylles opp med slikt skrot. I gamle dager var det bare Steik Stekepanne og oss gryter og kjeler som bodde her. Nå er det knapt plass til oss.

-          Ta det med ro, sa Eggi. – Du har arbeidet og slitt et langt liv. Nå kan jeg gjøre noe av det du har gjort før slik at du kan ta det med ro og ha gode dager. Du kan rett og slett ta ferie.

-          Jeg liker ikke å ha ferie, svarte Kjell. Skal jeg ha ferie, er det iallfall greit å gjøre noe. Jeg er ikke glad i å ligge og sole meg hele dagen slik som Sjur Skjenning da han var i Syden sammen med Inger Inderøysodd.

-          Det husker jeg, sa M. – Inger holdt seg i kjøleskapet hele ferien fordi hun syntes det var for varmt, inntrønder som hun var.

-          Jeg synes Eggi kan dra tilbake til butikken hun kom fra, sa Kjell. - Det er ingenting jeg ikke kan gjøre bedre enn henne. Dessuten har jeg hørt historier om henne. Alt skal liksom være så lettvinte med henne. Men hva var det som skjedde da noen glemte henne bort med seks egg uten å koke eggene? Det var forresten i nabohuset. Etter noen uker kom seks kyllinger ut av eggene, og det ble et svare spetakkel i kjøkkenskapet. Grytene der borte kommer aldri til å glemme det. De snakker om det fremdeles. Hønseskit og kakling! Verre kunne det ikke bli.

-          Det der kommer aldri til å hende med meg, sa Eggi. – Jeg har alarmklokke som forteller når eggene er ferdigkokte og jeg begynner å blunke og pipe om ikke støpselet tas ut av kontakten. Da kan dessuten tobeiningene som eier kjøkkenskapet få tid til å gjøre andre ting i stedet for å passe på når eggene er bløtkokte slik som de må gjøre når det er du som står for eggekokingen.

-          Takke meg til gamle dager, sa Kjell. – For hva er det tobeiningene bruker tiden til da når du står og koker egg? De står bare og gnikker på Ivar iPad eller Smyg Smarttelefon og glemmer seg helt bort.

-          Du skulle komme deg tilbake i gryteskapet, du Kjell. Det er der du hører hjemme. Så kan vi som er mer moderne holde oss for oss selv her i kjøkkenskapet. Dessuten lukter du etter alle årene med koking av alt mulig; det er ikke lett å vaske deg ren. Jeg synes egentlig ikke du skulle være her på kjøkkenet i det hele tatt. Du passer best til å være med Fjols Fjellturist når han drar på tur.

-          Der duger iallfall ikke du, sa Kjell snurt. – Du som bestandig drar på den ledningen din, trollete som du er. Det er bare troll som har hale.

-          Nå får det være nok, gamle grinebiter, ropte Eggi. – Ha deg inn i gryteskapet hvor du hører til!

-          Skal det aldri bli fred å få, brummet Steik Stekepanne. – Nå er det kveld og sengetid. Vi trenger å sove, for i morgen er det matlaging igjen.

-          Jeg slår av lyset, sa Lyster Lysbryter.

Litt etter ble det mørkt i kjøkkenet. Snart hørtes bare snorkingen til Kjell Kjele og klapringen av grytelokket når han pustet ut.

Snirk, snork, snute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: