mandag 24. mai 2021

1001 godnatthistorier - 628. Historien om Mads Matmons

 

628. Historien om Mads Matmons

-          Kjenner du Mads Matmons, spurte fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M på sengekanten.

-          Nei, svarte M som sant var.

-          Det er vel egentlig like greit, for Mads er stort sett bare opptatt av en ting, og det er mat. Det første han tenker på når han våkner om morgenen, er hva han skal spise til frokost. Hver eneste natt drømmer han, og alle drømmene hans er fulle av mat. Rett som det er drømmer han at han spiser så mye at han sprekker med et smell. Da pleier han å våkne, men like etter sovner han igjen, om det da ikke er tid for frokost.

-          Mads gledet seg helt forferdelig til han skulle begynne på skolen. Han hadde nemlig hørt at det var noe som het skolebrød. Alle sa at skolebrød var veldig godt.

 

-          Første dagen på skolen håndhilste han på læreren. Det var greit nok. Men hvor var skolebrødene? Mads så seg om. Ingen skolebrød i sikte. Da er de sikkert inne i klasserommet, tenkte han for seg selv. Når vi går på skole, må vi jo få skolebrød å spise. Hvordan kan vi ellers lære noe.

-          Da de marsjerte på rekke inn i klasserommet, måtte de sette seg ved små bord. Mads Matmons hadde ventet at det skulle være minst ett skolebrød på hvert bord, men det var det ikke. Han snuste ut i luften. Det luktet ikke ferske bakevarer i det hele tatt. Merkelig! Var han kommet på feil sted? Kanskje dette ikke var skolen?

-          Men jeg ser at alle sammen her har med små ryggsekker. Det er helt sikkert fordi vi skal få skolebrød senere i dag. Dersom vi ikke kan spise alle sammen, er det kjekt å ha en sekk å legge dem i. Jo, slik må det være. Jeg kunne jo spørre hvor det blir av skolebrødene, men det er ingen andre som spør. Det er sikkert fordi de vet at vi får skolebrød senere i dag. Når alle vet det, er det litt dumt at jeg spør.

Midt på dagen tok alle en pause.

-          Nå kommer skolebrødene, tenkte Mads og slikket seg rundt munnen. – Jeg gleder meg. Det er jo derfor jeg har begynt på skolen.

Men ingen skolebrød var å se. Det eneste de fikk å spise var tørre knekkebrød med gulost og geitost og så en gulrot til slutt.

-          Hva slags skole er dette, spurte Mads Matmons seg selv, men han passet seg vel for å spørre læreren. Hvis jeg spør, tror kanskje læreren at jeg er dum, tenkte han. – Det vil jeg ikke være. Jeg er bare helt forferdelig sulten på skolebrød.

Hele den første skoledagen gikk, og ingen skolebrød var å se. En uke gikk, en måned gikk og hele førsteklasse gikk. Ingen skolebrød. Det var da Mads bestemte seg for at han ville bli baker. Nærmere bestemt skolebrødbakermester. Hver eneste gang han skrev noe i skrivebøker eller regnebøker, passet han på å tegne et lite skolebrød nede i høyre hjørne. Slik kom han seg gjennom skolen selv om han måtte spise tørre knekkebrød hver eneste dag.

Skol, skal, skute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: