torsdag 13. mai 2021

1001 godnatthistorier - 618. Historien om Petter Piggsvin

 

618. Historien om Petter Piggsvin

-          I kveld vil jeg fortelle den utrolige historien om Petter Piggsvin, sa fru Fantasia da hun kom inn i soverommet til M. – Vi tar oss en tur ut i hagen med en gang, for der vet jeg at Petter venter på oss.

-          Er det ikke litt kaldt ute, spurte M.

-          Et lite dryss med stjernestøv er bedre enn det varmeste ullundertøy, sa feen.

Da de to kom ut i gresset, fikk de øye på Petter Piggsvin med en gang.

 

-          Det var da forferdelig så mye pigger du hadde på ryggen, utbrøt M. – Kan det være nødvendig?

-          Jeg skulle gjerne hatt noen færre, men det var ikke jeg som bestemte det i sin tid. Hva grunnen er til alle piggene, vet jeg ikke sikkert, men det går en historie i familien om en kjempestor storm for lenge, lenge siden. Det blåste så kraftig at Krakk Kråkebolle og mange i slekt med ham ble blåst på land.

 

-          Ingen av dem visste hvordan de skulle komme seg tilbake til sjøen, så skallene med piggene ble liggende helt til Splint Spissmus kom løpende.

-          Her kan jeg gjemme meg, tenkte Splint og krøp inn i skallet. – Det lukter ikke særlig godt, men det virker trygt inne i skallet.

Dermed bestemte han seg for å bo der. Det gikk ikke annerledes enn at skallet vokste fast på ryggen hans, og dermed ble han et piggsvin.

-          Du kan se i dag også at nesen min ikke er ulik nesen til Splint Spissmus.

 

-          Den nesen er helt utrolig fin til å snuse opp ting jeg kan spise. Mens Splint Spissmus må løpe omkring for at ingen skal spise ham, kan jeg ta det med ro. Du kan bare se på meg, så forstår du at ingen har lyst på en munnfull med piggsvin.

-          Jeg har forresten en avtale med Gregersen, du vet han med grønnsakhagen. Jeg passer på å spise de insektene som forsyner seg av grønnsakene hans. Til gjengjeld raker han sammen masse tørt løv om høsten slik at jeg har et sted å sove når vinteren kommer.

-          Ligger du og sover om vinteren? Hele vinteren?

-          Klart det. Hvor er alle insektene og alt det andre som jeg kan spise om vinteren? Borte vekk alt sammen.

-          Men kan du ikke gå i butikken og kjøpe mat slik som alle andre?

-          Nå har jeg ikke hørt på maken. Jeg i butikken? Hva tror du folk ville si om de fant et piggsvin i grønnsakdisken? Da ville det bli spetakkel, tenker jeg.

-          Er du helt sikker på at du ikke har lyst til å base i snøen eller å gå på ski?

-          Det kan du være sikker på at jeg ikke vil. Jeg hørte av bestemoren min hva som hendte da hun stakk nesen ut en mildværsdag tidlig på vinteren. Hun stod oppe i en skibakke og så på utsikten. Plutselig var det noen, sikkert en skiløper, som dultet borti henne og hun rullet nedover. Det gikk ikke lange tiden før hun var blitt til en kjempesnøball. Det tok mer enn en uke før hun greide å karre seg ut. Hadde hun ikke kommet seg ut, kunne det blitt hennes død.

-          Åja, sa M. – Men hvis du viser meg hvor du bor om vinteren, kan jeg kanskje banke på og spørre om du vil se på når jeg står på ski?

-          Det er en avtale, sa Petter Piggsvin og gjespet. – Jeg tror sannelig det er på tide å finne frem til løvhaugen for å se om Gregersen har gjort den klar for vinteren.

-          Sov godt, sa M og vinket.

Pigg, pagg, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: