søndag 12. september 2010

”Og bakom suser virkeligheten”

Det stormer og blåser der ute. Muslimske terrorister, amerikanske religiøse fundamentalister, miljøkatastrofer, global oppvarming. Og det bare fortsetter i en nærmest endeløs rekke.

Det har vært skrevet en del om hvem som har makt i Norge, men jeg tror egentlig ikke maktfordelingen er så viktig. Kjernen er heller hvem som har makt til å definere hva som er virkeligheten. Det dreier seg med andre ord om definisjonsmakt.

Mine øyne og ører blir vaktsomme når det hersker konsensus eller enighet. Når problematiske og vanskelige forhold beskrives som enten – eller.

Vi er her en svært kort tid som individer. Som art har vi også vært her kort tid målt i forhold til andre organismer. Som for eksempel bakterier, som ble ”oppdaget” på 1880-tallet på tross av at de hadde vært her ”hele tiden”.

For meg er det derfor uforståelig hvordan homo sapiens sapiens på område etter område definerer virkeligheten etter egne behov. Er det ikke det som kalles ”hybris” eller overmot, og som mange lærde har advart oss mot?

Kanskje noe å tenke på for politikere og andre som har definisjonsmakt, men også for oss andre som blir utsatt for støyen fra disse menneskene.

For bakom suser virkeligheten…

Ingen kommentarer: