lørdag 18. september 2010

”Treholtsaken igjen – forfalsket POT viktige bevis?”

Enda en gang er Treholtsaken fra 1984 førstesidestoff. Det er liten tvil om at Arne Treholt på mange måter oppførte seg som spion, men skulle han dømmes som spion, måtte det skaffes til veie bevis eller indisier som tilsa at han virkelig var spion.

Dersom POT har fabrikert bevis, er det en svært alvorlig sak. Ikke minst for arvtakeren PST som opererer i det samme grumsete farvannet (jfr. den pågående terroristsaken som muligens delvis er orkestrert fra USA).

Nåværende Riksadvokat, Tor-Aksel Busch, var aktor i Treholtsaken. Selv om han, Tor-Aksel Busch, (muligens) var totalt uvitende om det som skjedde fra POT sin side i saken, vil også hans renommé ta skade. Det er alvorlig nok for ham selv som person. Langt alvorligere er det at hans medvirkning som aktor i en mulig ”råtten” sak, vil sette i gang spekulasjoner om at han som person er uegnet til å være Riksadvokat. Dette er et embete hvor det bør stilles de strengeste krav til personlig og faglig integritet. I tillegg var også nåværende førstestatsadvokat Lasse Qvigstad aktor. Det samme gjelder derfor for førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Dersom Treholt skulle være offer for et justismord regissert av POT, er det alvorlig nok. Langt alvorligere er det at Riksadvokaten og førstestatsadvokaten, muligens mot bedre vitende, har vært med på dette. Verken Busch eller Qvigstad kommer til å innrømme at de hadde kjennskap til mulig grums i POT. Uansett hva de to kommer til å si, vil renomméet til de etatene de leder ta skade. Det er ikke urimelig å anta at det nettopp var Treholtsaken som var et springbrett for de to advokatene slik at de i dag inntar noen av de høyeste stillingene i det offentige rettsapparatet.

Dersom Busch og Qvigstad i tillegg nå skal granske sine egne roller, vil det være en tragedie, for ikke å si en tragikomedie, for det norske rettssystemet.

Ingen kommentarer: