torsdag 7. november 2019

1001 godnatthistorier - 103. Historien om Merete Marihøne.


103. Historien om Merete Marihøne.
-          På rosebuskene er det massevis av røde biller med svarte prikker, sa M da fru Fantasia slo seg ned på sengekanten. Hva er det for slags biller?
-          Det må være Merete Marihøne. Hun har sikkert sett at det er bladlus på rosene.
-          Hvorfor heter hun Marihøne? Hun er jo ingen høne!
-          I gamle dager brukte de ofte litt rare navn på dyr og insekter. Merete ble nok kalt høne fordi hun kunne fly.
-          Men Mari, da?
-          Det navnet sier folk hun fikk fra Jomfru Maria. Kanskje du har hørt denne lille reglen: Jomfru, jomfru Maria fly til Gud, så får du mat av et lite perlefat". Noen kaller Merete Marihøne for Maria fly fly.
-          Jeg synes Merete Marihøne er så søt. Kan hun virkelig fly til Gud?
-          Det tror jeg nok ikke. Hun er ikke så flink til å fly.

-          Riktignok har hun noen store vinger, men det er så mye strev med å pakke vingene under de røde dekkvingene at hun helst liker å gå når hun skal flytte på seg. Merete Marihøne er ganske så lat. Dessuten er hun ikke bare søt og snill.
-          Livretten hennes er bladlus. Det er nok derfor at hun holder til i rosene akkurat nå.

-          Når hun er der, kan det se ut som hun steller med bladlusene, men det hun gjør er å spise dem. Hun passer også på å legge eggene sine i nærheten av en bladluskoloni. Marihønelarvene elsker å spise bladlus. Det er livretten deres.

-          Det er bra at du liker Merete Marihøne. Det er det nesten ingen av fuglene som gjør. Egentlig er det like greit for Merete. Hadde fuglene likt henne, hadde hun blitt spist. Ingen liker vel å bli spist?
-          Hvorfor liker ikke fuglene Merete Marihøne?
-          Det er fordi hun spruter ut en gul væske som lukter vondt når noen tar hardt i henne. Prøv selv neste gang du har en marihøne i hånden.
-          Dessuten hadde fuglene vært veldig glade i henne, hadde hun ikke kunnet være så rød med tydelige svarte prikker. Merete har den fargen fordi hun vet at da skremmer hun bort fuglene. De vet at røde biller med svarte prikker smaker vondt.
-          Merete har sju prikker på ryggen sin fordi hun tror at sju er lykketallet hennes. Tre på den ene dekkvingen, tre på den andre og en i nakken.

-          Selv om Merete arbeider dagen lang for å finne mat, så er hun egentlig ganske lat. Kan hun unngå å fly, så gjør hun det. Er det ikke nok bladlus å finne, kan hun spise andre ting. Birgit Bie blir av og til sint når Merete stjeler nektar fra blomstene. Birgit mener at det er hun som eier det meste av nektaren i blomsterenga. Birgit har forsøkt å stikke Merete Marihøne, men det er ikke lett på grunn av det harde, røde skjoldet Merete har på ryggen.
-          Noen ganger er Merete Marihøne nødt til å flytte på seg fordi det ikke er noe å spise i nærheten. Hun har gjort en avtale med Lars Løvetann at hun kan bruke løvetannfnokkene i stedet for egne vinger.

-          Til gjengjeld passer Merete på at Lars Løvetann ikke blir plaget av bladlus. Det er en avtale begge to er veldig fornøyd med.
Svev, svav, svute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: