onsdag 27. november 2019

1001 godnatthistorier - 122. Historien om Vanja Vaskemaskin


122. Historien om Vanja Vaskemaskin
-          Hvem er det som durer og går nå på kvelden, mens alle andre tar det med ro og du ligger i sengen og skal sove, spurte fra Fantasia mens hun glattet på dyna før hun satte seg,
-          Det er vaskemaskinen, svarte M.
-          Åja, det er Vanja Vaskemaskin, sa feen.
-          Vanja? Det var et rart navn?
-          Grunnen til at hun har det navnet er at hun passer på å si fra hver gang før noen trykker på startknappen for å være sikker på at vannet er skrudd på. Hvis hun ikke får vann, blir det ingen vasking. Derfor sier hun vann, ja. Noen ganger må hun rope høyt. Vann, ja! Derfor heter hun Vanja Vaskemaskin.

-          Vanja synes selv hun er den viktigste personen i huset. Ikke så rart, egentlig. Folk sier ofte at enhver er seg selv nærmest.
-          Men Vanja ER viktig. Bare tenk på hvordan klærne ville sett ut om ingen vasket dem? Det går nesten ikke an å tenke på. Vanja bare åpner munnen og svelger dem. Hun får en slump vaskepulver, roper vann, ja! Så setter hun i gang. Når vasken er ferdig, slynger eller sentrifugerer hun vannet ut av klærne slik at de er ferdige til å henges til tørk.
-          Vanja gleder seg til hver gang hun skal vaske. Da får hun høre mye nytt fra verden der ute. Tenk bare på alt det Søss Sokk kan ha å fortelle? Alle de skoene eller støvlene hun har vært innom når hun ikke bare er i sokkelesten. Det er pensko, lakksko, ballettsko, joggesko, piggsko, spasersko, turstøvler, skistøvler, slalåmstøvler, snowboardstøvler og alle de andre som finnes i sko- og sportsbutikker.
-          Søss Sokk har fortalt hvordan det er å være på danseskole og nynner på musikken hun danset etter. Det var ikke bare moro, for rett som det var ble hun tråkket på. Tærne hun hadde inni seg ble både gule og blå etterpå. Tittil, totill, tillerot, lille meglerfru og store gubben hesten klaget og stønnet uten at det hjalp.
-          Unnleik Underbukse har også mye å fortelle. Du kan bare tenke på hva han har opplevd.
-          Barfinn Badebukse kommer også til Vanja Vaskemaskin rett som det er, særlig etter at han har badet i sjøen. Barfinn kan ikke svømme og vet aldri helt sikkert om den som ham på seg kan svømme. Derfor liker han seg best inne på grunna. Der er han godvenner med Kåre Krabbe, Erika Eremittkreps, Strond Strandreke og mange andre.
-          Barfinn liker seg ikke ute på dypet. Han har vært der noen ganger og sett Berit Breiflabb noen ganger. Det var skummelt.

-          Barfinn ble så redd at han strammet strikken i livet slik at den nesten røk.
-          Trond Treningsdress har også mye å fortelle til Vanja Vaskemaskin. For eksempel da han var på orienteringsløp ute i skogen og han ikke fant veien hjem. Verken Kartein Kart eller Konrad Kompass kunne hjelpe, for Trond hadde rotet seg aldeles bort. Hadde det ikke vært for at Mona Mobil hadde GPS og klarte å ringe, hadde Trond ikke kommet ut av skogen før det ble mørkt. Da han kom hjem til Vanja var han skitten og fæl.
-          Vanja Vaskemaskin har også god kontakt med Tørris Tørketrommel og Strykfrid Strykejern, men ingen av de to er særlig pratsomme.
-          Når vasken er ferdig, er alle klærne rene og glade. De takker og sier på gjensyn.
-          Vanja smiler og gleder seg til neste vask.
Vesk, vask, vute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: