tirsdag 19. november 2019

1001 godnatthistorier - 115. Historien om Flohild Flo


115. Historien om Flohild Flo
-          Så fint måneskinn det er ute nå. Det er fullmåne, sa fru Fantasia da hun flyttet på dyna for å sette seg ned.
-          Kan du fortelle om månen i kveld, spurte M.
-          Har jeg ikke fortalt om Mons Måne før? Mons Måne og skyggelandet.  Nå er det tid for historien om Flohild Flo. Det spesielle med Flohild er at hun både liker og ikke liker Mons. Hadde det ikke vært for Mons, hadde hun ikke eksistert. Samtidig blir hun månesyk hvert eneste døgn. Til og med to ganger.
-          Det er Mons Måne som trekker i henne. To ganger er hun Flohild. To ganger skifter hun navn til Fjærhild.
-          Åja. Det er derfor det er flo og fjære?
-          Helt riktig, svarte feen.

-          Solfrid Sol hjelper også litt til, men Mons Måne er sterkere fordi han er nærmere jorda.
-          Flohild Flo er venner med alle som lever i fjæra, og det er ganske mange. Bare løft på tangen, så ser du hvor mange som er avhengige av at Flohild kommer tilbake. Tale Tangloppe er en av dem.

-          Du ser henne nesten aldri hvis du ikke løfter på tang og steiner. Da liggere hun der og spreller og vet ikke sin arme råd. Derfor blir hun kalt for tangsprell også, enda tangsprell egentlig er en liten fisk.



-          Tale Tangloppe er flink til å svømme, men da er hun avhengig av at Fjærhild blir til Flohild.
-          Noen ganger har Flohild det travelt. Det er når Solfrid Sol og Mons Måne trekker i samme retning. Hvis det er uvær i tillegg, kan det bli springflo.
-          Flohild har en fast avtale med Storstein Straumtroll i Straumen som går under Straumbrua i Inderøy.

-          To ganger om dagen blir Storstein sulten og må ha mat. Da hjelper Flohild til med å koke maten ved brokarene. Det er riktig så det koker i vannet når Flohild rører rundt. Småbåter og kajakker må passe seg så Storstein Straumtroll ikke spiser dem opp.

-          Straumtrollet er gode venner med Kjell Kjerrakaill og Trond Troll. Blir det mat til overs etter kokingen ved brokarene, gjemmer Storstein gjerne noe til de to andre. Kjell Kjerrakaill er ikke så raskt til å gå, så han sitter gjerne på ryggen til Trond Troll. Da er det tryggest å holde seg innendørs for straumbyggene. Det er derfor det ikke er så mange folk å se i gatene nede ved Straumen nattestid.
-          Noen natteranglere finnes det nok, men på Rødbrygga stenger de ganske tidlig om kvelden. Likevel er det noen som kan fortelle at de har sett Kjell Kjerrakaill stå dere hvor Straumen går ut i Børgin og speide etter sjøørret. Noen ganger ringer de etter Konrad Konstabel, men han lar seg ikke narre ut til Inderøy sent på natten. Konrad husket hvordan det gikk sist da han skulle fange Kjell Kjerrakaill.
-          Bestevennen til Flohild er Ea Ærfugl. Om vinteren og våren er det liv og sjoing nesten hele tiden.
-          Det er en trivelig tid. Spesielt om våren når vårblomstene kommer for å hilse på. Lars Løvetann er en fast gjest sammen med Sylfest Syrin. Trehusene ligger der og blunker med vinduene i vårsola.
-          Kan noen ha det bedre enn Flohild Flo da? Det tror jeg ikke, sa feen.
Flopp, flapp, flute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: