onsdag 13. november 2019

1001 godnatthistorier - 109. Historien om Snartein Saksedyr


109. Historien om Snartein Saksedyr
Fru Fantasia rakk ikke å sette seg ned før M skyndte seg å åpne skuffen i kommoden.
-          Mamma fant et rart insekt da hun hentet avisen i går. Jeg har det her i dette glasset. Kom og se.
-          Men det er jo Snartein Saksedyr, sa feen. Ham kjenner jeg godt.

-          Har han nå vært ute med strekene sine igjen. Mamma ble vel skremt, tenker jeg?
-          Jo, hun syntes han så skummel ut. Kan han klype med den saksen sin?
-          Nei, det er bare noe folk tror. Egentlig er Snartein en engstelig fyr. Han liker seg best om natten når de fleste sover. Om dagen forsøker han å gjemme seg så godt han kan, gjerne i en postkasse hvis han finner det.
-          Hvis Snartein Saksedyr vil fly, kan han det. Men det er ikke så ofte han vil, for det er et slit og strev å pakke sammen vingene etter hver flytur. Noen sier at han må brette dem førti ganger for å få dem på plass under dekkvingene.

-          Derfor løper han helst omkring på bakken. Men bare om natten hvis han kan bestemme selv.
-          Kona til Snartein Saksedyr heter Snarfrid. Om høsten pleier de å holde sammen. De lager et lite hus hvor de bor hele vinteren. Når Snarfrid legger egg, må Snartein flytte ut fordi Snarfrid er redd for at han skal spise opp eggene.
-          Snarfrid Saksedyr stuller og steller med eggene. Når eggene klekkes om våren tar hun godt vare på de små saksedyrene som kommer ut.

-          De små saksedyrene bor sammen med moren til de har skiftet hud to ganger. Da må de flytte ut og greie seg selv som best de kan.
-          Det er bare Snartein som har saks på bakkroppen. Snarfrid ser litt annerledes ut.

-          Hva er det de gjør hele sommeren, alle saksedyrene, måtte M spørre.
-          De gjør som de fleste andre insekter. De leter etter mat og så må de passe seg så de ikke blir spist av andre større insekter, fugler og dyr.
-          Likevel er det en ting Snartein gjør som er annerledes. Han har jo den store saksen som ingen andre insekter har. Hvis det er noe eller noen som trener klipping, blir han ofte spurt om å hjelpe. Det kan være Eddie Edderkopp som vil ha et spesialtilpasset edderkoppnett. Noen ganger må Eddie flytte nettet sitt til andre steder. Da hjelper Snartein Saksedyr til med å klippe nettet til riktig størrelse.
-          Dernest er det alle de larvene som har hår som bare vokser og vokser.

-          Hadde det ikke vært for at Snartein klipper dem, hadde de blitt til hårballer som ikke kunne gå. Snartein kan til og med bruke saksen sin som krølltang slik at de larvene som vil ha fine frisyrer, kan få det.
-          Det er særlig viktig før det store midtsommerballet i blomsterenga. Det bruker å være den 23. juni, men om været ikke er bra, blir det utsatt til neste fine sommerdag.
-          På denne tiden har Snartein Saksedyr det forferdelig travelt. Det er en annen grunn til at han ikke er hjemme og passer på småsaksedyrene sammen med Snarfrid.
-          Snartein klipper og klipper hele natten. En natt mens han klippet en stor larve oppe i et tre, var han uforsiktig. Han hadde jo sett at Fartein Flaggermus fløy rundt omkring. Da han skulle stusse nakkehåret til larven, var Fartein plutselig der og snappet ham opp, men fordi Fartein hadde munnen ful av andre insekter var det ikke plass til Snartein, så han ramlet ned.
-          Snartein rakk akkurat å folde ut vingene før han falt i bakken.
-          Etter den hendelsen forlangte han at de larvene som ville klippes, måtte komme ned på bakken. Snarteins nye frisørsalong lå under et stort lønneblad som hadde falt ned året før. Bladet var så stort at han ansatte flere andre saksedyr for å bli ferdig med å klippe alle larvene som ville se fjonge og fine ut til midtsommerballet.
Ball, boll, bute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: