lørdag 16. november 2019

1001 godnatthistorier - 112. Historien om Egil Eikehjort


112. Historien om Egil Eikehjort
-          Gjett hva jeg så i dag under et eiketre, sa M da fru Fantasia kom innom om kvelden. – Jeg har billen her i glasset.
-          Det er jo Egil Eikehjort. Han innbiller seg at han er den største billen i skogen, men det er ikke helt sant. I Europa er han nok den største. Utenfor Europa finnes større biller.

-          Egil ser skummel ut med de svære hornene. Likevel er han helt ufarlig. Lar du ham gå på hånden din, klorer det ganske mye. Det gjør nesten vondt, men er egentlig ikke noe å bry seg om. Iallfall ikke for voksne hender med tykk hud.
-          Egil Eikehjort er på et vis kongen blant billene akkurat som kronhjorten er kongen blant hjortedyrene.

-          Hodepryden til Egil Eikehjort ligner ikke så lite på hornene til kronhjorten.
-          Når det er midtsommerball i blomsterenga, er Egil en årviss gjest. Sammen med mange andre i familien kommer han flygende. Det er litt styr med å brette ut vingene, for flyvingene er mye større enn dekkvingene. Heldigvis har han det litt enklere enn Snartein Saksedyr som må brette vingene førti ganger når han pakker dem sammen. Hvis det gikk snart med pakkingen for Snartein, kunne man skjønt hvor han hadde navnet sitt fra. Egil Eikehjort pleier å spøke med Snartein når de holder på å putte flyvingene under dekkvingene. Egil bruker å kalle ham Saktein fordi det går så sakte, men Snartein skjønner at Egil bare tuller.
-          Ved midtsommerstid har Egil det travelt. Det er mange som lurer på hvorfor han somlet slik som larve, for han bruker mellom fire og seks år på å vokse seg så stor at han forpupper seg.

-          Som larve tok han seg veldig god tid med å vokse der han holdt til å råtnende trevirke.
-          De andre billene prøver å si til Egil at han må slappe av og nyte livet mens han kan, men Egil bare vifter dem bort med hornene sine.
-          Høydepunktet på midtsommerballet i blomsterenga er når eikehjortene møtes til turnering. Gresshoppene har snaugnaget en arena slik at ingen av de store billene skal bli hindret av langt gress.
-          Eikehjortene samler seg i to flokker på hver sin side av arenaen. På langsidene er det fullt av tilskuere. Sirissene har ordnet med musikken. Det summer av forventning fra der hvor veps, bier og fluer sitter.
-          Turneringen går slik for seg at en eikehjort fra hver side møtes. Den som vinner tvekampen, må kjempe mot den som vinner neste tvekamp. Vinnerne stiller seg bakerst i køen slik at de får tid til å hvile. Det er mest rettferdig slik. De som taper, bryr seg ikke mye om det. De blander seg med tilskuerne etter at de har styrket seg på nektar fra blomstene i enga.
-          Egil Eikehjort vinner den første kampen og har god tid til å studere de andre slåsskjempene. Derfor lærer han seg en del knep til neste kamp som han også vinner. Merete Marihøne kommer bort til Egil og hvisker ham i øret at nektar fra bladlus er en skikkelig styrkedrikk. Merete har en stall av bladlus stående under prestekragene om Egil er interessert?

-          Det er Egil. Merete forteller at hver gang hun virkelig trenger påfyll av energi, kiler hun bladlusene med forbena. Da kommer det ut en dråpe med styrkenektar med en eneste gang. Maurene bruker styrkenektar fra bladlus når de arbeider; det er derfor maurene er kjempesterke. Maurene til og med passer på bladlusene slik at de skal bli store og gi mye styrkenektar.

-          Uten at de andre eikehjortene ser det, følger Egil etter Merete og forsyner seg med styrkenektar. Etter å ha vunnet neste kamp, gjør han det samme.
-          Til slutt står kampen om seieren mellom Egil og Ekleik Eikehjort. Det blir en hard kamp, men til slutt er det utholdenheten til Egil som gjør at han greier å legge Ekleik på ryggen.
-          Premien til Egil Eikehjort er at han får lov til å åpne dansen på ballet og får første dansen med Ada Apollosommerfugl.
-          Ada har sittet på en tistelblomst og ventet på det store øyeblikket. Inne i seg har hun heiet på Egil.

-          Når de to svinger seg i seiersvalsen er det tegnet til de andre. Snart er arenaen full av dansende insekter. Gresshoppene har sluttet seg til sirissene og dansen går helt til sola går ned.
Dins, dans, dute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: