søndag 24. november 2019

1001 godnatthistorier - 120. Historien om Bør Bøk


120. Historien om Bør Bøk
-          I kveld skal jeg fortelle om Bør Bøk, et av de største trærne i skogen, sa fru Fantasia da hun tittet frem bak gardinet i soverommet til M.
-          Bør liker seg best sørpå i Norge, men han er plantet mange andre steder også.

-          Når Bør og familien hans vokser mange sammen, skygger de så mye for lyset at andre planter har vondt for å vokse. Om høsten dekker de bakken med et tykt lag av vissent løv som gjør det vanskelig for småplanter å spire. Det er bare Babben Blåveis og Vidar Hvitveis som rekker å titte frem før det blir for mørkt i bøkeskogen.
-          Bør Bøk tenker mye på Babben og Vidar før han lar løvet springe ut om våren. Han venter og venter fordi han synes det er så trivelig når de blomstrer i skogbunnen.

-          Men når de er ferdige med blomstringen sin, får Bør Bøk det travelt. De spisse bladknoppene har svellet opp og blitt tykke og store. Plutselig spretter bladene ut og i løpet av få dager er hele bøkeskogen grønn.

-          Nå gjelder det for Bør Bøk å vokse så fort han kan. Det han tenker på, er at han må lage skjul for Bo Bokfink som allerede er kommet. Bo liker å bygge rede i Bør Bøk, men ikke før Bør får løv slik at redet ikke så lett synes.
-          Bo Bokfink liker seg best i Vestfold, i bokeskogen som de sier der. Det er derfor Bo har Bokfink til etternavn.
-          Dersom Bo er heldig finner han også bøkenøtter som Bør slapp ned sent på høsten sammen med bladene. Riktignok har Narve Nøtteskrike rotet rundt der nede hele vinteren, men Narve er ikke så nøye med å vende på hvert blad, så det er nok av mat å finne for Bo.

-          Hver gang Bo finner en bøkenøtt setter han seg på en stein eller en kvist og slår en liten trall.
-          Det er lett å høre hvor glad han er. Bør Bøk gleder seg med Bo og håper at Bohild Bokfink snart kommer. Da blir det mer liv mellom greinene hans.
-          Bohild synger ikke så mye. Hun liker best å gjemme seg bort og synes ikke det har noen hensikt å kle seg i rødt som Bo.

-          Bør Bøk har fortalt Bo hvor det er best å bygge rede. Det tar ikke lang tid før redet er ferdigbygget og har egg.

-          Av og til kommer Narve Nøtteskrike og leter etter bøkenøtter. Bør prøver å jage ham bort, for han vet at om Narve finner redet til bokfinkene, forsyner han seg av både egg og unger.

-          Heldigvis skriker Narve så høyt at alle vet når han kommer, så Bohild rekker å legge seg på redet og gjemme eggene.
-          Bør Bøk forstår ikke at det går an å synge så stygt som Narve. Ikke rart han heter Nøtteskrike til etternavn, for det er skrike han gjør.
-          Sommeren går fort for Bør. Bladene hans blir brune og faller ned på bakken.

-           Hele vinteren står han og speider mot himmelen og venter på at Vårhild Vår skal komme tilbake.
Bøk, bok, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: