fredag 15. november 2019

1001 godnatthistorier - 111. Historien om Egbert Egg


111. Historien om Egbert Egg
-          Er du klar til å høre historien om Egbert Egg, spurt fru Fantasia da hun kom inn gjennom vinduet.
-          Jeg er klar som et egg, svarte M, - men hva er det å være klar som et egg?
-          Si det, sa feen. – Det minner meg om noen arkitekter i Firenze for omtrent seks hundre år siden. De diskuterte hvem som skulle få bygge en kuppel på toppen av et tårn. Etter forslag fra en av arkitektene, Filippo Brunelleschi, ble de enige om at den som greide å få et egg til å stå på enden, skulle få bygge kuppelen. Ingen av de andre fikk det til. Da tok Filippo egget, kakket enden i bordet slik at det ble flatt under. Dermed stod egget.
-          Det kunne vi også gjort, sa de andre.
-          Ja, men dere gjorde det ikke, svarte Filippo.

-          Egbert Egg er en rund og blid fyr. Han var glad da han kom bort fra hønsehuset. Maken til kakling og kjekling hadde han aldri hørt.
-          Da var det triveligere å ligge på brett sammen med alle de andre eggene.

-          Alle var de verpet de siste dagene. Når de lå der på brettene, var det ikke mye å gjøre. Ikke hadde de så mye å prate om heller, siden de nettopp var verpet. Likevel var det en ting de var opptatt av, nemlig hvem som kom først, høna eller egget?

-          Egbert var klar som et egg på at det måtte være egget som kom først, for hønekyllingen kom jo ut av egget.
-          Hagbert var helt uenig. Siden det var høna som verpet egget, måtte jo høna komme først.
-          Kilbert protesterte fordi den høna som verpet egget, måtte jo ha kommet ut av et egg den også. Diskusjonen gikk på alle brettene.
-          Høna som verpet egget måtte ha kommet ut av egget som ble verpet av høna som kom ut av egget som ble verpet av høna som kom ut av egget som ble verpet av høna som…
-          De stoppet ikke å krangle om dette før Lasse Lastebil kom og kjørte dem ut fra hønseriet.
-          Endelig fred å få, tenkte Egbert da han ble plassert i en eggekartong.

-          Men egg er egg. De kakler nesten like mye sammen som høns. Før de kom til eggekartongen ble de sortert i store, mellomstore og små egg. Noen var ikke fornøyd med det fordi de mente at de var kjempestore, mens andre påstod at de var mellomsm.
-          Egbert forsøkte å si at det var jo klart som et egg at kjempestore egg fantes ikke, heller ikke mellomsmå egg. Alle gode ting er tre, sa Egbert. – Det gjelder også for oss egg.
-          Men da ble det et spetakkel uten like selv om de bare var tolv egg i kartongen.
-          Enda bra at det bare går tolv på dusinet, mumlet Egbert for seg selv. I gamle dager var vi et helt snes når vi ble solgt. Hvor mye bråk ville det ikke blitt om vi hadde vært tjue?
-          Det ble først fred å få da de ble solgt og kom hjem til Rasmussen. Der ble de satt i kjøleskapet hvor det var kaldt, mørkt og stille.
-          Men ikke før ble de tatt ut og plassert på kjøkkenbenken, før kranglingen begynte igjen. Noen forlangte å bli eggedosis; de hadde sett sukkeret og så frem til det søte liv. Andre ville heller bli til pannekake med blåbærsyltetøy. Noen kranglet om hva som var best av å bli hardkokt eller bløtkokt.
-          Er det slik å ha det som plommen i egget, tenkte Egbert.
-          Før han visste ordet av det, kjente han seg litt knust.

-          Deretter havnet han i en stor, stygg og svart stekepanne sammen med Hagbert Egg.
-          I pannen lå allerede Smurf Smør og freste.
-          Au, det gjør vondt, ropte Egbert til Smurf. – Hold opp! Stans!
-          Ganske raskt ble begge to til speilegg.

-          Er vi klare, spurte Hagbert.
-          Jeg er klar som et egg, svarte Egbert.
Keggel, kaggel, kute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: