lørdag 9. november 2019

1001 godnatthistorier - 105. Historien om Tobben Tobakk


105. Historien om Tobben Tobakk
-          Vet du hva vi fant utenfor porten til barnehagen i dag, sa M da fru Fantasia kom inn gjennom det åpne vinduet. Det var en varm sommerkveld. Sola hadde ennå ikke tatt kvelden.
-          Nei, hva var det, spurte feen.
-          Masse sigarettsneiper. Hvem kan ha kastet dem? Noe så ufyselig!

-          Kanskje noen foreldre som vet at de ikke kan røyke inne i barnehagen? Det skulle Tobben Tobakk visst, sa feen. Da hadde han nok blitt sint.
-          Tobben Tobakk? Hvem er det? Er det han som er inne i sigarettene?
-          Det stemmer nok det, men det er en lang historie hvordan han havnet der. Vi rekker nok ikke til slutten av den om jeg skal fortelle om Tobben før du sovner.
-          Men du kan jo fortelle så langt du kommer?
-          Alle planter kommer fra frø. Også Tobben Tobakk. Da Tobben bestemte seg for å spire, skjøt han først en liten rot ned i jorda. Rett etter tittet han opp og åpnet to blader. Været var fint og Tobben var fornøyd med livet.
-          Siden kom det flere blader.

-          Da Tobben fikk summet seg litt, så han at han var på en stor åker. På rekke og rad stod mange planter som var nesten helt like ham selv. Alle hadde grønne, store blader som strakte seg mot himmelen hele den lange dagen.

-          Like ved siden av ham stod Tobias, Torbjørn, Torhild og mange flere. Alle var de tobakksplanter og alle var de veldig nysgjerrige på hva som kom til å skje. Ryktene gikk om både det ene og det andre. Hadde det ikke vært for at Roger Rotte bodde like i nærheten, ville ikke Tobben kunnet skjelne mellom det som var sant og det som bare var fantasi.
-          Noen av tobakksplantene var helt sikre på at de skulle bli til bladsalat og ende opp i salatboller med smakelig dressing for salat og tobakk ligner ganske mye på hverandre. I naboåkeren vokste det salat og forskjellen var ikke så stor, mente de som holdt til der borte.

-          Roger Rotte satte tingene på plass for Tobben Tobakk.
-          Når du har vokst deg litt større og begynner å få gule blad nederst, kommer det noen med kniv og kutter av deg de nederste bladene. En tid senere, når de neste bladene begynner å bli gulaktige, blir de også kuttet. Det samme hender en gang til. Så er det slutt. Om du er heldig får du lov til å blomstre.

-          Da kan du sette frø og få barn og barnebarn, men det er langt fra alle som har hellet med seg.
-          De aller fleste bladene blir hakket opp i småbiter og tørket i sola. De blir til tobakk, fortsatte Roger Rotte.

Han var pratsom den dagen.
-          Jeg prøvde å spise litt av det som drysset ned, men fysj og fysj, så vondt det smakte, sa Roger.
-          De aller fineste bladene blir tørket som de er før de blir presset flate. De kan bli til sigarer.

-          De får ofte et fint belte rundt magen. Noen ganger kommer de til egne butikker hvor de bare selger sigarer. Mange sigarer er så heldige at de får egne sigarskrin. Jeg har sett det selv med mine egne øyne, sa Roger Rotte.

-          Likevel er det en dyster skjebne som venter sigarene. De kan tro de er kommet til lykkeland, men alle som en går opp i røyk til slutt.

-          Kos deg mens du kan, sa Roger Rotte. – Nå er du grønn og vakker. Sola skinner, og du kan ikke ha det bedre.
-          Ha det bra, ropte Roger før han løp videre.
Tobb, tabb, tute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: