tirsdag 12. november 2019

1001 godnatthistorier - 108. Historien om Sakkeus Salamander


108. Historien om Sakkeus Salamander
Før M visste ordet av det, satt fru Fantasia ved siden av henne.
-          I kveld skal jeg fortelle om hvordan Bjørnar Bonde og Sakkeus Salamander ble gode venner. Ingen av dem kjente hverandre egentlig fra før. Bjørnar visste at Sakkeus tilhørte en truet dyreart som til og med var rødlistet. Sakkeus hadde sett Bjørnar kjøre rundt omkring med traktor der han holdt til i dammen sin.

-          Det var tippoldefaren til Bjørnar Bonde som en gang for lenge siden hadde gravet ut denne dammen og flere andre rundt på gården. Siden kyrne gikk på beite, var det viktig at de hadde vann i nærheten når de ble tørste. Uansett hvor mye kyrne drakk, ble dammen aldri tomme, selv ikke når somrene var tørre.
-          Sakkeus Salamander hadde vært rundt i alle dammene, men han likte seg best i en av dem. I de andre dammene hadde han familie, både søsken og onkler og tanter.

-          I dammen til Sakkeus var det nesten bestandig nok mat. Et mylder av insekter, rumpetroll og andre spiselige godsaker kravlet og svømte rundt. Skulle det bli slutt på maten i dammen, var det bare å gå på land. Særlig når det regnet, myldret det av fine, feite metemark.
-          Bjørnar Bonde hadde noen ganger tenkt at han skulle fylle igjen dammene og plante trær der, men det var aldri blitt noe av.
-          En dag på sensommeren fikk Bjørnar et brev i posten. Det var planer om å bygge en ny stor vei over gården. Men før det kunne bli noe av planene, måtte det undersøkes om det var noe verneverdig på gården.
-          Bjørnar visste om flere gravhauger rundt omkring i skogen. De var ikke lette å se, men de var der.

-          Der fant kommunen ut at veien ikke kunne gå.
-          Fridtjof Frosk hoppet rundt omkring og la merke til alle kommunefolkene som gikk rundt i gule kjeledresser. Froskene hadde opplevd det før at når kommunens folk gikk rundt i skogen i stedet for å sitte på kontorene sine, da var det fare på ferde. Først kom de fra kommunen og satte opp merkepinner. Deretter kom Gunda Gravemaskin og ødela froskedammer der hun for frem. Frosker og padder var ikke rødlistet, så dem var det ingen som brydde seg om. Imidlertid hadde Fridtjof hørt at Sakkeus Salamander var kommet på rødlisten. Hvorfor visste han ikke, men han hadde hørt at Gunda måtte stoppe med gravingen sin om det var salamandere i nærheten av der hun holdt på.
-          En dag mens de i gule kjeledresser drev og målte opp i skogen, gikk Bjørnar Bonde ut for å se hva de holdt på med. Han likte ikke at det var planer om ny vei over gården hans, men hva kunne han gjøre?
-          Fridtjof Frosk fikk øye på Bjørnar og ropte på Sakkeus Salamander.
-          Nå har vi sjansen, sa Fridtjof og hoppet bort til Bjørnar. Han begynte å hoppe så høyt han kunne, og endelig fikk han oppmerksomheten til Bjørnar Bonde. Så hoppet han bort til Sakkeus og hoppet og spratt rundt der til Bjørnar fikk øye på salamanderen. Forsiktig tok Bjørnar Bonde Sakkeus i hånden og gikk bort til de som drev og målte opp.
-          De slapp det de hadde i hendene.
-          Denne er jo på rødlisten, sa de. – Dette kan forandre alle planene våre.
-          Neste uke kom det mange fra miljøavdelingen i kommunen for å undersøke om det kunne være salamandre i dammen på gården. Da hadde Sakkeus og Fridtjof passet på å tilkalle hele salamanderfamilien og sagt at fra nå av og fremover, måtte salamandrene svømme rundt i alle dammene.
-          Slik gikk det til at dammene ble fredet og det ble ingen vei over gården til Bjørnar Bonde.
-          Bjørnar lovet at han skulle være forsiktig når han kjørte traktor i nærheten av dammene. Han lovet også at han skulle lage ti nye dammer som Sakkeus Salamander kunne bo i.
-          Tre av de dammene ga Sakkeus til Fridtjof Frosk og familien hans.

-          Om våren er det en kvekking uten like i disse dammene.
-          Sakkeus Salamander sier ingen ting, men er svært fornøyd med alle de nye dammene han har fått å boltre seg i.

Kvekk, kvakk, kvute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: