søndag 8. august 2021

1001 godnatthistorier - 699. Historien om Sander Sand

 

699. Historien om Sander Sand

-          Sander Sand har du sikkert truffet mange ganger, sa fru Fantasia og satte seg i fotenden av senga til M.

-          Hver gang jeg er i Paradisbukta, ser jeg ham, svarte M. – Det rare er at hvis jeg ser nøye på ham, så flytter han seg litt hver eneste dag. Han er aldri helt på samme plassen. Jeg lurer på hvorfor? Gregers Gran står der han står hele tiden.

-          Da er det ingen ting annet å gjøre enn å snakke med Sander selv, sa feen og drysset litt stjernestøv over M.

Et øyeblikk senere stod de i sandtaket.

 

-          Hvorfor er jeg her og ikke i Paradisbukta?

-          Det er her Sander kommer fra, sa feen.

-          Og hvor er Sander? Jeg ser bare to menn der og det ser ikke ut som de gjør noen ting?

-          Ser du meg ikke, spurte Sander. – Jeg er både her og der og over alt. Her har jeg ligget i tusenvis av år, men nå er det noen som forstyrrer meg. De sier at de vil bruke meg til alt mulig rart. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. En gang for lenge siden var det en stor elv som rant ut i en sjø og tok meg med seg. Det er derfor du ser de skrå stripene helt øverst. Hver stripe er ett år akkurat som årringene i et tre.

-          For lenge siden var det veldig kaldt og store isbreer slipte på fjellet hvor jeg kommer fra. Siden gikk det helt i surr for meg. Jeg ble flyttet hit og dit og forstod absolutt ingen ting. Det var først da Elvin Elv tok tak i meg at det ble orden på sakene og jeg havnet i en stor sjø. Der har jeg ligget siden. Hvor sjøen ble av, vet jeg ikke, men den forsvant vel nedover mot havet, vil jeg tro, hvis jeg ikke fylte den opp med sand. Men nå ser det ut til at jeg skal bli flyttet på en gang til.

-          Det er vel ikke så ille, sa M. – Det er mange som flytter på seg, vet jeg. Det går bra med de fleste av dem. Jeg har hørt av Sandra Sand at hun slo seg sammen med Beta Betong, og at de har det trivelig sammen.

-          Jeg vet hun forsvant herfra. Det gikk så fort at hun ikke rakk å si farvel. Vet du om noen har hørt fra henne?

-          Bytting By kjenner de fleste som kommer til byen, og han har fortalt at hun trivdes bedre den gangen hun var i sandtaket. Hun kunne gjerne tenke seg å flytte tilbake, men det er vanskelig når hun sitter fast i Beta Betong i en stor murbygning.

-          Har dere noen gode råd slik at jeg kan bli værende her jeg er, spurte Sander.

-          Hmm, det tror jeg vil bli vanskelig, svarte feen. – Du vet disse tobeiningene gjør som de vil. Når de først har begynt å grave i et sandtak, gir de seg ikke før det er tomt. Men kan hende kan du få låne usynlighetskappen min. Den låner jeg ofte bort til de som er i nød.

-          Kan jeg få låne den? Takk skal du ha, sa Sander.

Slik gikk det til at Sander Sand fikk ligge i fred i det som var igjen av sandtaket.

Tikk, takk, tute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: