fredag 20. august 2021

1001 godnatthistorier - 711. Historien om Bør Bønne

 

711. Historien om Bør Bønne

-          Det er mange grønnsaker jeg kan fortelle om, men i kvelden er turen kommet til Bør Bønne, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten. – Jeg har ham med her.

-          Hei, sa Bør Bønne.

-          Hei, svarte M. – Jeg ser du er en skikkelig grønnsak, for hele deg er grønn.

-          Ja, sa Bør. – Det er så mange som kaller seg grønnsaker nå at det ikke er til å tro. Jeg har til og med hørt at Tom Tomat kaller seg for grønnsak enda han er knall rød. For ikke å snakke om Per Potet. Selv om man har grønne blader, skulle det være noen som ordnet opp i dette rotet. Men det er ikke mitt bord, for å si det slik.

 

-          Jeg er mer opptatt av at jeg blir sådd når det er passe varmt i været. Blir jeg sådd for tidlig, er det ikke bra i det hele tatt. Dersom jeg ikke spirer nesten med en gang, risikerer jeg å råtne i jorda.

-          Noen bønnesorter er ganske korte, mens andre blir utrolig lange. Jeg hører til den langvokste sorten og kan bli mange meter lang. Dersom jeg virkelig kommer i gang, kan jeg bli helt utrolig lang. Jeg husker godt da moren til en gutt som het Jack, kastet meg ut av vinduet og jeg begynte å spire.

-          Hvorfor kastet hun deg ut, spurte M.

-          Nå skal du høre, sa Bør. – Jack bodde sammen med moren sin og det eneste de hadde å leve av var pengene de fikk av å selge melken til Melkehvit, en ku som de eide. Da Melkehvit sluttet å melke, fikk Jack beskjed om å selge Melkehvit. Da han var på vei til markedet, møtte han en gammel mann som tilbød ham magiske bønner i bytte for kua. Jack kom hjem til moren, og hun ble så sint at hun kastet bønnene ut av vinduet. Det var da jeg begynte å spire. Om morgenen var jeg så stor at jeg forsvant opp i skyene. Da Jack våknet opp morgen og så hvor mye jeg hadde vokst, klatret han opp til han kom til et land i skyene. Der så han et stort slott, gikk inn og traff konen til en kjempe. Siden Jack var sulten fikk han mat å spise. Da kjempen kom hjem om kvelden, snuste han ut i lufta og sa:

Fe. Fi, fo, fam

Jeg lukter blod av en engelskmann

Er han levende eller død

hans ben skal kvernes til mitt brød

 

-          Heldigvis hadde kona gjemt Jack i stekeovnen, så det gikk bra. Om natten tok Jack en stor sekk med penger og klatret ned. Hver eneste natt stjal Jack noe fra kjempen. Han tok en gås som la gullegg og til slutt en harpe som spilte av seg selv. Da Jack var på vei ut med harpen, våknet kjempen og fulgte etter Jack ned bønnestengelen. Heldigvis ga moren Jack en øks da han var nede slik at han fikk hugget over bønnestengelen. Kjempen falt ned og døde, og Jack og moren levde lykkelig resten av sine dager.

-          Det var litt av en historie, sa M.

-          Ja, jeg tror ikke det er mange grønnsaker som har opplevd noe slikt, sa Bør.

-          Vet du hvor jeg kan få tak i slike magiske bønner, spurte M.

-           Jeg er helt sikker på at fru Fantasia kan ordne opp i det. Kjenner jeg henne rett, kan hun få til det meste.

Fe, fi, fo, fam, fute, og så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: