fredag 27. august 2021

1001 godnatthistorier - 718. Historien om Bytting By

 

718. Historien om Bytting By

-          En gang for lenge, lenge siden var det ingen mennesker som bodde i byer, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M.

-          Hvorfor det, spurte M.

-          Hvorfor skulle de det når all maten de spiste kom fra jorda og skogen eller fra vannet.

-          Det hørtes fint ut, sa M. – Jeg liker å være på landet, i skogen eller i fjellet. Men hvorfor slo folk seg ned i byer da hvis de hadde det finere på landet?

-          Da tror jeg vi må besøke Bytting By. Kan hende har han noen svar.

 

-          Er det noen by som heter Bytting? Det har jeg aldri hørt om, sa M.

-          Enten du tror det eller ikke, så heter alle byer Bytting. Når byene har andre navn, er det noe menneskene har funnet på for å skille byene fra hverandre. Bytting By bryr seg ikke om det.

-          Men hvorfor kaller han seg for Bytting?

-          Det er ganske enkelt, sa feen. – De menneskene som bodde ute på landet trengte av og til andre ting enn hva de kunne lage selv. De byttet med hverandre. Det var derfor Bytting fant ut at Bytting var et bra navn.

-          I begynnelsen var det ikke så greit å være Bytting, men etter hvert fant han ut at han måtte ha en skikkelig vei. Siden veier var noe som fantes ute på landet selv om det ikke var mange av dem, fant han ut at gate var et bedre ord. Den første veien til Bytting var stor, og derfor kalte han den for Storgata. Mange byer har en gate som heter Storgata. Der hvor det var konger som eide landet, måtte neste store gate selvsagt hete Kongens gate. Så ble det Dronningens gate og Prinsens gate.

-          Hvorfor er det nesten ingen byer som har Prinsessens gate, spurte M.

-          Det må du spørre Bytting By om, men jeg vet han har undret seg over det samme. Dessverre tror jeg det er vanskelig å finne Bytting, for han har det så travelt med å vokse. Han er ikke lenger fornøyd med bare å være en småby selv om de som bor i småbyene er de som trives best. Bytting holder på med å bygge rundt om i hele verden.

 

-          Ja, Bytting er blitt så stor mange steder i verden at han har problemer med å finne frem i seg selv.

-          Kanskje han egentlig helst ville flyttet ut på landet?

-          Det er ikke umulig, sa feen. – Jeg vet at han liker å ha grønne parker inne i seg. Det er derfor han synes det kan være kjekt å ha høye hus. Egentlig tror jeg helst han hadde likt å være en liten småby med lave hus.

-          Dessverre var det ikke mye Bytting kunne gjøre når nesten alle ville bytte eller kjøpe og selge til hverandre. Da måtte de ha en møteplass.

-          Jeg er glad jeg bor der jeg bor, sa M.

-          Ja, det er viktig å være fornøyd, sa feen og slukket lyset i soverommet.

Byttinga, buttunga, buttute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

 

 

 

 

 

 

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: