onsdag 18. august 2021

1001 godnatthistorier - 709. Historien om Trym Tredreper

 

709. Historien om Trym Tredreper

-          Da jeg gikk til Oftenåsen for noen dager siden, kjente jeg en rar lukt inne i skogen, sa M da fru Fantasia kom inn og satte seg på sengekanten. – Jeg trodde det kan hende var et revehi i nærheten, men kunne ikke se noe til det.

-          Da er det sikkert vært Trym Tredreper som har vært på ferde, sa feen.

-          Er han farlig, spurte M. – Navnet høres skummelt ut.

 

-          Han ser litt farlig ut med den skarpe rødfargen sin, men han er ikke farlig i det hele tatt, sa feen. – Fargen og lukten forteller fugler og dyr at han ikke smaker godt. Han kan leve inne i løvtrær i flere år før han bestemmer seg til å bli sommerfugl. Han trives godt i Bjart Bjerk, og der kan han ha det trygt og godt i alle gangene han graver. Bjart er ikke så begeistret for Trym, men hva kan han gjøre? Trym spør aldri om lov før han kravler inn i et tre.

-          Bjart synes iallfall Trym i det minste kunne betale husleie. Når fugler bygger reir i Bjart, legger de bestandig igjen litt fuglelort inne ved stammen. Trym bare ødelegger. Blir det mange nok tredreperlarver i ett tre, kan det rett og slett dø.

-          Trym eier dessuten ikke dannelse i det hele tatt. Når trekkfuglene flyr sørover om høsten, sier de iallfall farvel. Trym bare sniker seg ut og forsvinner ett eller annet sted under kvist og kvas. Der ligger han hele vinteren. Sommeren etter kommer han ut og er sommerfugl. Da later han som ingen ting akkurat som han ikke vet hva han har holdt på med inne i Bjart flere år på rad.

-          Men Bjart er ikke dum. Han har fulgt med på hva Trym Tredreper driver med, og kjenner ham igjen.

 

-          Trym prøver å gjemme seg så godt han kan, men Bjart har sett andre i familien hans tidligere. Derfor passer han på at venninnene til Trym ikke får lagt eggene sine på stammen hans. Hadde det bare ikke vært for at de er ute og flyr om natten, ville akkurat det vært enklere, men Bjart må også sove. Det er da tredreperne passer på å legge eggene sine.

-          Bjart har en avtale med Fartein Flaggermus om at Fartein skal patruljere i skogen hele natten. Likevel er ikke det nok. Og når de små larvene kryper ut av eggene, er det ingen ting Fartein kan gjøre.

-          Det eneste det går an å håpe på, er at Trym snubler og faller når han er ute og går. Bjart har sett at han har så mange føtter at det er problem med å holde styr på dem. Det går jo an å tenke, når man først skal ta på seg mer enn ti par sokker og sko før det går an å gå. Det er lett at det stokker seg slik at Trym tar på seg sokkene først hvis han ikke passer på å ta et par føtter om gangen. Da hender det at han ikke får skikkelig tak når han skal klatre og faller ned og slår seg.

-          Lukter det slik av ham fordi han ikke vasker sokkene sine, tror du?

-          Det er ikke umulig, svarte feen. – Jeg vet ikke helt.

Sokk, sakk, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: