torsdag 26. august 2021

1001 godnatthistorier - 717. Historien om Gleng Glassmanet

 

717. Historien om Gleng Glassmanet

-          Det er mye rart i sjøen, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M. – En av de triveligste skapningene er Gleng Glassmanet. Han tar ikke seg selv særlig høytidelig og driver rundt ettersom vær og vind vil.

 

-          Det er ikke mange maneter som er så selskapssyke som Gleng. Han er ikke flink til å svømme, og det er derfor han liker å være sammen med andre glassmaneter. Da kan han se hvilken vei det er best å bevege seg.

-          Det spesielle med Gleng er at han er så godt som helt gjennomsiktig. Hadde det ikke vært for ham, ville menneskene neppe funnet på å lage glass i det hele tatt. For lenge siden drakk de fleste av stein- eller trekopper. Det var først da de så hvordan Gleng kunne svømme på ryggen at de forstod at dersom de greide å lage noe lignende, kunne det brukes som drikkebeger.

 

-          Det er lett å se hvem som har vært modell for glass som ser ut som små skåler.

-          Alt dette bryr ikke Gleng Glassmanet seg noe om. Hva som skjer over vannet, interesserer ham lite. Han vet at alt liv egentlig kommer fra vann. Ingen planter kan leve om de ikke får vann. Rett som det er, ser han tobeininger gå rundt med vannflasker som de drikker av. Gleng trenger ikke bry seg om noe slikt, for han har vann rundt seg på alle kanter.

-          Gleng Glassmanet har hørt at familien hans har svømt rundt i havet kanskje mer enn 700 millioner år. Det går historier om at mange dyr som levde i havet, en gang bestemte seg for å krype opp på land. Det var ofte ikke lett å klare seg på land. Noen ganger var det for kaldt, andre ganger for varmt. Mange av dyrene angret etter at de hadde vært på land en tid og vendte tilbake til havet. Det dumme var at de da hadde vennet seg til å puste i luft. Slik som hvalene som må opp for å puste med jevne mellomrom. Selbjørn Sel har liksom ikke bestemt seg helt for hvor det er best å holde til, men Gleng tror nok han trives best i vann. Iallfall beveger han seg aldri langt inn på land.

-          Det samme har han hørt om tobeiningene. De liker seg helst ved sjøen eller der hvor det er vann i nærheten. Om det ikke er vann der de bor, må de ha det med seg.

-          Gleng mener at når tobeiningene har vært så dumme å flytte på land, så får de holde seg der. Brita Brennmanet er helt enig. De samme er andre brennmaneter. Det er derfor brennmanetene stadig vekk patruljerer langs strendene og forteller folk at de bør holde seg på land.

-          Det visste jeg ikke, sa M. – Jeg har jo sett Brita Brennmanet flere ganger i Paradisbukta, og da bruker jeg å holde meg på land. Kanskje jeg kan vasse litt helt inne på grunna, men å legge meg ned i vannet tør jeg ikke. Gleng Glassmanet bryr jeg meg ikke om. Men nå tror jeg sannelig jeg er søvnig og vil sove.

Gleng, glang, glute, og så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: