torsdag 19. august 2021

1001 godnatthistorier - 710. Historien om Sulleik Sukat

 

710. Historien om Sulleik Sukat

-          Alle gleder seg til jul, til og med Sulleik Sukat, sa fru Fantasia. Hun satte seg ned mens hun holdt noe bak ryggen.

-          Er det han du gjemmer nå, spurte M.

-          Ja, her du ham.

 

-          Det der så godt ut, sa M. – Kan jeg smake?

-          Bare spis så mye du vil, sa feen.

M tok en liten bit og smakte forsiktig.

-          Det var søtt. Nesten som lørdagsgodt.

-          Ja, ikke sant, sa Sulleik Sukat. – Og nå er det snart jul. Jeg gleder meg.

-          Det gjør jeg også. Jeg vet akkurat hva jeg ønsker meg.

-          Hva da, spurte Sulleik.

-          Det er en hemmelighet.

-          Jeg liker ikke hemmeligheter, sa Sulleik. – Jeg ønsker meg at jeg blir bakt inn i en skikkelig julekake før jul. Julian Julekake sier hvert år at han venter på meg. Så ikke spis for mye av meg nå.

-          Du var i grunnen litt for søt til å ta en hel munnfull, sa M.

-          Det blir helt annerledes når jeg bakes inn i Julian. Det er nemlig jeg som gjør at det smaker skikkelig julekake. Ellers hadde jeg jo bare vært en helt vanlig rosinbolle. Jeg har ikke noe vondt å si om Ronny Rosin, men Julian Julekake forlanger at jeg skal være med når han bakes.

-          Jeg husker at fru Fantasia fortalte om Julian for lenge siden og hvordan han og Juliane Julekake rullet snøball og krasjet inn i Gregers Gran, sa M.

-          Jeg håper ikke det skjer i år, for det kilte helt forferdelig i magen.

-          Hva var det jeg hørte sist? Du kommer fra en frukt som heter cedrat eller søtsitron. Det er skallet ditt som blir lagt i sukkerlake for å gjøre deg klar til å bli med i Julian Julekake.

-          Det stemmer, sa Sulleik. – Dessverre er jeg ikke like populær som jeg var før. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg innbiller meg at det er fordi folk mener jeg inneholder for mye sukker. Kanskje de ikke tror jeg er sunn, hva nå egentlig det betyr? Når jeg bare er med i Julian Julekake til jul, kan ikke det ha noen betydning.

-          Tror du lørdagsgodt er sunt, spurte M.

-          Bare du ikke spiser massevis av søtsaker hver dag, tror jeg det er helt greit, svarte Sulleik.

-          Du blir jo blid av å spise lørdagsgodt, og jeg tror det er veldig sunt å være blid og glad. Akkurat det er grunnen til at Julian vil ha meg med. Folk blir blide og fornøyde av å spise julekake med sukat. Det eneste som var litt synd forrige jul, var at Figaro Fiken ble glemt. Figaro skulle gjerne vært med i Julian Julekake, han også. Dessverre ble han glemt og ble liggende innerst i matskapet, og det skulle ikke fordundre meg om han fremdeles ligger der. Det er ikke så farlig bare han er tørr. Han kan ligge å vente i flere år, men han hadde jo gledet seg til jul. Jeg håper han blir tatt frem i år, iallfall.

-          Da er det bare en ting til. Kan du huske på å sette meg frem på bordet slik at det er helt sikkert at jeg ikke blir glemt når Julian Julekake skal bakes om ikke lenge?

-          Det skal jeg huske på. Bare du blir stående på stolen min, skal jeg ikke glemme deg, sa M.

Sukkato, sukkata, sukkatute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: