onsdag 11. august 2021

1001 godnatthistorier - 702. Historien om Bart Barfrost

 

702. Historien om Bart Barfrost

-          Herbert Høst er her nå, og da er ikke Bart Barfrost langt unna, sa fru Fantasia og satte seg i hodeenden av senga ved siden av M.

-          Hvordan ser han ut, spurte M.

-          Det er det ingen som vet. Jeg tror han er usynlig. Plutselig er han bare der og legger igjen et lag med rim på bakken.

 

-          Noen ganger kommer han bare innom på en kort visitt og forsvinner en stund etter at Solfrid Sol har vært fremme noen timer. Det er særlig når han er tidlig ute. Kommer han nærmere jul og Snart Snø ikke ligger på bakken, kan han bli helt til det første snøværet. Da samarbeider han gjerne med Terje Tele og gjør bakken hard som stein.

-          Når Bart har vært på ferde, ser det nesten ut som det er vinter med rimfrost over alt.

-          Mange synes at Bart Barfrost kunne være flinkere til å si fra når han kom. Goggen Gresshoppe er en av dem som ikke liker kulde. Hver høst pleier han å øve på julesangene på fiolinen sin. Når det blir kaldt, trekker han inn i juletreskogen hvor Gregers Gran står. Der spiller han og gleder alle grantrærne. Men plutselig er det slutt når Bart Barfrost kommer.

-          Stakkars de trekkfuglene som ikke har rukket å reise sydover når Bart kommer. Svante Svale passer på å reise så tidlig han kan, for han vet at de fleste insektene blir borte når Bart er underveis. Gro Grågås hører heller ikke til de som somler. Hun har spist gress hele sommeren og vet hva som skjer om høsten. Hun har forsøkt å si det til Goggen, men neimen om Goggen vil høre. Han er bare opptatt med spillingen sin og tenker ikke på morgendagen og høsten.

-          Bart Barfrost har hvitt skjegg akkurat som Vidar Vinter. Vidar og Bart er gamle kjente og følger etter hverandre. Vidar sender gjerne Bart i forveien for å fortelle alt som lever at det er tid til å forberede seg på en lang vinter. Likevel hender det av og til at Vidar har det fryktelig travelt med å komme.

-          Da blir alle barn glade. Etter et stort snøfall tidlig på vinteren blir det gjerne mildvær og tid for å lage snømenn og snøborger. Før snøen rekker å smelte hender det at Bart Barfrost er innom igjen og gjør at den kramme snøen blir hard. Da kan alt det som er bygd i snøen, bli stående helt til Vårhild Vår kommer.

-          Hvorfor heter han egentlig Bart, spurte M.

-          Jeg tror det er fordi alle de som har barter, får rim i barten når det blir kaldt. Til og med Hermann Hest får rim i barten sin.

 

-          Når Bart Barfrost har kommet, er det ikke noe som er triveligere enn å gå tur i skogen og gjøre opp et lite bål. Da trekker Bart seg litt unna, for han er ikke glad i varme. Han kan gjerne se på når pølser blir grillet, men spise varme pølser liker han ikke, selv om de er pakket inn i lomper og har sennep og ketsjup oppå seg.

Frist, frost, frute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: