mandag 30. august 2021

1001 godnatthistorier - 721.Historien om Skum Skumsikade

 

721.Historien om Skum Skumsikade

-          Hvem er det går rundt og spytter i gresset nesten alle steder om sommeren, spurte M da fru Fantasia satte seg ned på sengekanten. – Jeg synes ikke det er fint å gå og spytte slik.

 

-          For lenge siden trodde mange at det var hekser som spyttet slik når de var ute om natten. Derfor kalte de skummet for trollspytt, heksespytt eller kjerringspytt. Ingen torde røre det. Ikke før Vilja Vitenskapskvinne kom og pirket i det, og hvem andre fant hun enn Skum Skumsikade?

-          At du kunne finne på noe slikt, sa Skum til Vilja. – og jeg som hadde håpet at jeg kunne leve her trygt alle mine dager til jeg ble en ordentlig sikade som kunne hoppe og fly omkring.

-          Hvordan ser egentlig Skum ut når han kryper ut av skummet, spurte M.

-          Han er ikke store karen, men det er lett å kjenne ham igjen på den måten han hopper på. Forsøker du å ta på ham, spretter han i været og blir bare borte. Det er vel ingen insekter som kan sprette slik som Skum.

 

Skum er fremdeles sur på Vilja Vitenskapskvinne. Det var skikkelig dårlig gjort å avsløre hvor han gjemte seg, synes han. Alle har jo trodd at det er troll, trollkjerringer og hekser som går rundt om natten og spytter.

-          Men troll og hekser finnes jo ikke, sa M. – Det har jeg hørt mange ganger.

-          Da må du spørre Konrad Konstabel i Steinkjer. Han kjenner godt til Trond Troll som pleier å sitte i trollstolen på Oftenåsen før soloppgang. For ikke å snakke om Kjell Kjerrakaill. Kjell sier at hekser er det over alt.

-          Men der har vi forresten Skum. Du kan bare spørre ham. Jeg må bare drysse litt stjernestøv over ham.

-          Var det noe du ville vite, spurte Skum. - Bare spør i vei.

-          Er det sant at det går hekser omkring hver eneste natt og spytter i gresset? Konrad Konstabel vil jeg ikke spørre. Han har sagt så mye rart om Kjell Kjerrakaill.

-          Hadde jeg bare kunnet svare, sa Skum. – Jeg vet bare at Vilja Vitenskapskvinne pirket meg ut av skummet. I tillegg vet jeg at jeg plutselig våkner og er helt dekket av spytt. Det eneste jeg hører, er lyden av en stav som blir svakere og svakere. Jeg tror du må spørre Fartein Flaggermus. Han flyr omkring hele natten og følger med på det meste. Jeg tror han henger under kvisten der oppe. Han har ikke stått opp ennå, men jeg er sikker på at han er våken.

 

-          Jo, jeg har hørt henne gå og harke og hoste, men jeg har aldri sett henne spytte, sa Fartein. - - Du må spørre Ulrik Ugle. Han har mye bedre øyne enn meg.

-          Hvor holder Ulrik til, spurte M.

-          Han bor i hullet oppe på trestammen der, svarte Fartein. – Jeg tror han nettopp har våknet.

 

-          Du som har slike store øyne, har sikkert sett hvem det er som går og spytter i gresset, spurte M.

-          Det skal være sikkert og visst. Jeg ser alt som rører seg i nattemørket.

-          Hvordan ser de ut, heksene?

-          Hekser? Det finnes ikke hekser i det hele tatt. Det er bare Skum Skumsikade som sitter i gresset og drømmer. Når han sover, snorker han og blåser skumbobler. Han vet bare ikke om det selv. Plutselig våkner han mens han drømmer og tror noen har spyttet på ham. Han er en liten raring, Skum.

-          Åja, sa M. – Det var det jeg tenkte. Det finnes ikke hekser.

-          Nei, sa Ulrik Ugle. – Du kan trygt legge deg til å sove.

Skum, skam, skute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: