fredag 1. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 753. Historien om Kålrun Kål

 

753. Historien om Kålrun Kål

-          Hva tror du dette kan bli for noe rart, sa fru Fantasia og satte på stolen ved siden av senga til M. Hun holdt frem hånden og viste frem noen bittesmå frø.

 

-          Hvordan kan jeg gjette det, spurte M.

-          Disse frøene kommer fra Kålrun Kål og skal bli til nye kålplanter.

-          Det tror jeg ikke noe på, svarte M. – Jeg har da sett Kålrun Kål i åkeren, og hun har aldri hatt frø som dette. Hun er bare stor og rund der hun ligger og har aldri kommet med noen frø.

 

-          Du skjønner Kålrun har det ikke så travelt med å blomstre og sette frø. Første året kommer det bare et kålhode. Om vinteren er mild uten frost, vil hun blomstre det andre året og da kommer hun med kålfrøene sine. Men den første sommeren er hun bare opptatt med å vokse seg stor og rund.

-          Kunne hun ikke like godt komme med frøene sine den første sommeren, da?

-          Det går nok ikke, for hun vil gjerne være med når det skal lages fårikål utpå høsten. Det har hun gledet seg til hele sommeren.

 

-          Kålrun er litt nøye på det når hun står i åkeren. Hun vil ikke ha besøk av Kå Kålsommerfugl. Derfor liker hun seg best midt i kålåkeren. Det er nemlig i åkerkanten at Kå legger eggene sine. Bjørnar Bonde er stadig i åkeren og passer på. Når Bjørnar virrer rundt og slår med den store sommerfuglhåven sin, vet Kå å holde seg unna. Heldigvis for Kå driver Bjørnar med andre ting enn å dyrke kål, så han passer ikke på hele tiden.

-          Kålrun kan ikke gjøre så mye, for hun sitter fast i åkeren og kan ikke røre seg. Det er det som er det kjedelige når man er kål, for ikke å snakke om planter i det hele tatt. Man er rotfast for å si det slik. Om natten, derimot, når Kålrun sover, er det annerledes. Da drømmer hun rett som det er at hun kan fly. I drømmene bretter hun ut kålbladene akkurat som Kå Kålsommerfugl. Den eneste forskjellen er at mens Kå tar til vingene, tar Kålrun til bladene.

-          Kålrun er egentlig ikke helt sikker på at det bare er en drøm. Hvordan kan det ellers ha seg at hun finnes rundt omkring i de fleste land? Hun har brukt kålhodet sitt til å tenke på dette og har kommet frem til at det nok må være slik at hun har fløyet rundt og slått seg ned i fremmede land. Etter hvert fikk andre planter vite at Kålrun fløy fra land til land. De sendte derfor frøene sine med bladpost når Kålrun tok til bladene.

-          Det er grunnen til at du finner tomater, persillerot og mange andre planter rundt i hele verden, sa fru Fantasia.

-          Kan jeg tro på det der, spurte M.

-          Du får tro hva du vil, sa feen, - men det som er sikkert, er at det ikke fantes tomater i Norge for mange hundre år siden.

Kål, kal, kute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: