mandag 4. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 756. Historien om Enrik Enfold

 

756. Historien om Enrik Enfold

-          I kveld skal jeg fortelle om en helt vanlig fyr som heter Enrik Enfold, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten. – Det eneste spesielle med ham, er at han er så opptatt av hvor han har røttene sine.

-          Går det an, da, spurte M. – Det er jo bare planter og trær som har røtter.

-          Enrik tenker ikke slik. Alle må jo komme fra ett eller annet sted, tenker han. Det er bare å ta en titt på hva folk driver med. Når de ikke sitter rolig på en benk eller i en stol, er de på vei alle som en. De kommer fra ett sted og er på vei til et annet. Det er på det aller første stedet de kommer fra at de må ha røttene sine.

-          Enrik vet at han kommer fra Enfold, men hvor er egentlig Enfold? Kan det være i Vestfold eller i Østfold. Mange ganger han han hørt noen snakke om Indre Enfold, men det er ingen som vet hvor det stedet er.

-          Når Enrik er på tur, har han bestandig med seg en liten sammenleggbar spade.

 

-          Kjekt å ha, sier Enrik, men det er mange som ler av ham når han begynner å grave, for Enrik graver ikke hvor som helst. Ofte går han tilbake i sine egne fotspor og finner han et godt fotavtrykk i størrelse 41 (det er det skonummeret Enrik bruker), setter han i gang med å grave. Nesten bestandig finner han noen røtter nede i jorda. Dessverre tilhører de gjerne et tre som vokser like ved.

-          Unnskyld, sier Enrik til treet og tar av seg luen. – Det var ikke meningen å forstyrre deg.

Så går han videre med spaden sin.

-          Den som leter, finner, sier Enrik til seg selv, men han snakker ikke så høyt at andre hører ham. Da kan de tro han er enfoldig, og det vil han ikke ha sittende på seg selv om han kommer fra Enfold. Hvor nå det er på jordkloden.

Faren og bestefaren og sikkert oldefaren og tippoldefaren med, var ikke ulike Enrik. De dro verden rundt og lette etter røttene sine. Hadde de funnet hvor de røttene var, hadde ikke Enrik trengt å fortsette med gravingen sin. Det var tippoldefaren til Enrik som begynte å grave i California og fant gull der. Senere dro han til Klondyke i Alaska og fant enda mer gull. Oldefaren til Enrik var den første som fant olje i Amerika. Mye ville vært annerledes i verden hadde det ikke vært for det funnet. Da hadde det kan hende fremdeles vært hestekjøretøyer på veiene.

-          Hvis det ikke er noen som leter etter det som ikke er funnet ennå, hva ville skjedd da, spør Enrik. – Da ville folk fremdeles trodd at jorda var flat som en pannekake. En gang vil jeg eller noen andre helt sikkert finne frem til røttene til oss i Enfoldfamilien. I mellomtiden vil jeg eller andre som driver og graver, finne mange andre interessante ting.

Griv, grav, grute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen. til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: