tirsdag 19. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 771. Historien om Viggo Villsau

 

771. Historien om Viggo Villsau

-          Viggo Villsau er en spesiell krabat, sa fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M på sengekanten.

-          Hvordan da, måtte M spørre.

-          Mange ganger innbiller han seg at han er en fjellgeit enda han vet at han er en sau.

 

-          Hadde det ikke vært for all saueullen han har på kroppen, kunne han like gjerne vært geit, mener han selv. Nesten ingen er så flink til å klatre i bratte fjellsider som Viggo. Det er bare det at uten all ullen han har som henger seg opp både i busker og kratt, ville alt vært mye lettere. Ull er tull i grunn, mener Viggo. Han har hørt tobeiningene snakke sammen tidlig om morgenen når han ligger og slapper av på setervollen. Morgenstund har gull i munn, er det noen som sier. Andre sier at morgenstund er tull i grunn. Viggo mener at ull er noe skikkelig tullball, men det er jo lite han kan gjøre med det. Ull er ull og sau er sau.

-          Fjols Fjellturist liker å si om seg selv at han er en fjellgeit. Kanskje det er fordi han går rundt i raggsokker som er laget av geiteragg. Iallfall lukter det skikkelig geit av ham når han har gått flere dager i fjellet. Viggo kan lukte ham på flere kilometers avstand. Siden Viggo ikke kan se Fjols, er han ikke sikker på om det er Fjols eller en fjellgeit som har forvillet seg inn der Viggo pleier å beite. Derfor må han stadig sjekke hvem det er som lager geitelukten.

-          Dess strammere det lukter av geit, dess sintere blir Viggo. Det er grunnen til Fjols har massevis av blåmerker i baken hver eneste sommer. Det nytter ikke å løpe, for Viggo løper enda fortere.

-          Heldigvis for Fjols Fjellturist løper aldri Viggo veldig langt. Bjørnar Bonde har nemlig vært grei og lagt ut en saltslikkestein der hvor Viggo holder til. Viggo beveger seg aldri langt fra denne steinen, for salt er noe av det beste Viggo vet. Passer han ikke på denne steinen, er det bestandig andre dyr som kommer innom.

-          Når høsten kommer, pleier Viggo å se ut som en diger skinnfell. Heldigvis hjelper Bjørnar til med å klippe all ullen. Viggo liker det egentlig ikke, for høsten og vinteren kan være kald. Men han finner seg i det når Bjørnar sier han kan få lov til å være innomhus hele vinteren. Dessuten har Bjørnar sagt at all ullen kan være til hjelp for de som ikke har ull på kroppen. Ikke noe er så godt og varmt for tobeiningene som en skikkelig ullgenser.

-          Egentlig liker ikke Viggo at det er andre som bruker ullen som er hans. Det er en av grunnene til at han løper etter Fjols Fjellturist når Fjols labber rundt i fjellet med raggsokkene sine. Har han attpåtil genser av ull på, blir Viggo enda sintere. Det ser ikke ut til at Fjols skjønner hvorfor Viggo stanger ham bak. Det er vel derfor han heter Fjols, tenker Viggo mens han ligger på setervollen og tygger drøv og filosoferer om både det ene og det andre. Men mest tenker han likevel på saltslikkesteinen og om noen er borte ved den og forsyner seg.

Silt, salt, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: