fredag 15. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 767. Historien om Fjuk Fjellrev

 

767. Historien om Fjuk Fjellrev

-          Fjuk Fjellrev er en farende fant akkurat som Fjols Fjellturist, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M. – Men til forskjell fra Fjols har hun ikke så mye å ta med seg når hun er i fjellet. Faktisk har hun ingen ting. Det eneste hun trenger er litt mat av og til, og den maten finner hun stort sett når hun trenger det.

 

-          Fjuk er så heldig at hun skifter pels når det blir vinter. Vinterpelsen hennes er hvit, tykk og varm. Dessuten har hun en egen avis som bærer navnet hennes. Fjuken heter den avisen og den kommer ut i Ottadalen ikke langt fra Jotunheimen. Den kommer ikke ut hver dag, men rett som det er, har den fjellrevnytt. Det har Fjuk sett selv når avisen har blåst til fjells. Der har hun lest at hun er en truet dyreart, hva nå det er for noe rart. Fjuk synes livet er bra bare det er nok mat å finne. Sånn sett er det fint med alle fjellturistene. Mange av dem spiser ikke all maten de har med seg og lar bestandig noe ligge igjen fordi de ikke orker å bære maten hjem igjen.

-          I gamle dager, for veldig lenge siden, var det greiere i fjellet. Selv om det ikke var så mange fjellturister, gikk de ofte utenom de faste stiene og la fra seg maten sin. Nå går de mest i opptråkkete og merkete stier. Noen ganger er det så mange av dem at Fjuk holder seg unna. Først om natten tar hun en tur for å sjekke om noen har lagt ut mat til henne. Hvis det er brødskiver med skinke og fenalår, er hun fornøyd. Syltetøy og peanøttsmør går an, men er ikke favoritten til Fjuk.

-          Sist sommer fikk Fjuk vite av Ragnar Ravn at hundrevis av reinsdyr var blitt truffet av lynet på Hardangervidda. Ragnar sa at maken til matfat hadde han aldri sett og inviterte Fjuk til å komme.

 

-          Fjuk var ikke sen om å legge i vei. I lett trav bar det sørover. Det var ikke vanskelig å finne veien, for dyrene var begynt å råtne. Det var bare å følge luktsporet. Da han endelig kom frem, var det et yrende liv av dyr og fugler som forsynte seg. Da bestemte Fjuk seg for å bli på Hardangervidda over vinteren. Allerede da han kom frem, begynte den første snøen å falle og han visste at her ville det være flust med mat hele vinteren. Snart var han så tykk og rund som han aldri før hadde vært.

-          Det var da Fjuk bestemte seg for å bli boende på Hardangervidda. Når slikt hadde skjedd en gang, kunne det jo hende en gang til. Riktignok gikk han glipp av å lese Fjuken, men der stod det likevel ikke så mye som var interessant for fjellrever.

Fjuk, fjak, fjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: