onsdag 6. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 758. Historien om Talleik Tangsprell

 

758. Historien om Talleik Tangsprell

-          Talleik Tangsprell er en artig liten krabat, sa fru Fantasia og glattet litt på dynetrekket før hun satte seg ved siden av M. – Han liker seg best i fjæra, gjerne under en stor klase med tang.

-          Jeg tror kanskje jeg har sett ham flere ganger i Paradisbukta, svarte M.

 

-          Han var bare litt større enn fingeren min. Jeg prøvde å ta på ham, men da begynte han å sprelle noe helt voldsomt. Jeg ble nesten litt redd.

-          Det er helt typisk for Talleik Tangsprell. Han spreller slik for å skremme bort fugler og andre som vil spise ham. Han er godvenner med Tanja Tang ikke minst fordi han passer på å holde smådyr unna som gnager på Tanja. Men Tarald Tangnål bryr han seg ikke om. Tarald står bare stille innimellom Tanja og venter på at Siri Sypike skal komme forbi.

-          Hvem er Siri Sypike?

-          Hun er en liten fisk som elsker å lage småbroderier av ålegress.

 

-          Siri hører til torskefamilien. Det kan du se på det lille skjegget hun har under haken. Grunnen til at hun har så store øyne, er at hun må se godt når hun broderer og trer ålegresset inn i Tarald Tangnål. Talleik Tangsprell passer på at alt går riktig for seg. Siri Sypike lager nemlig de sengeteppene som Talleik bruker om natten.

-          Hvis han ikke har sengeteppe over og under seg, har nemlig Talleik problemer med å sove. Skikkelig sengetepper er nødvendige for at hans skal drømme om nettene. Hadde det ikke vært for at Talleik hadde så fine drømmer, ville det vært veldig kjedelig å være tangsprell.

-          Hva er det egentlig han drømmer om, måtte M spørre.

-          Det er egentlig alt mulig, men for at han få slike drømmer han liker, må han legge seg inntil Kornelius Konkylie.

 

-          Noen ganger får han til og med lov til å krype inn i Kornelius om ikke Erik Eremittkreps holder til der inne. Det er nemlig helt innerst inne i Kornelius at de fineste drømmene holder til.

-          Mange ønsker å finne frem til disse drømmene, men det er ikke mange som er små nok til å komme inn i de innerste vindingene i konkyliene. Ågot Ål har forsøkt mange ganger, men hun er alt for stor. Talleik Tangsprell har sett at hun flere ganger har satt hodet sitt helt fast inne i Kornelius.

-          Om sommeren holder Talleik gjerne til i fjæra, men når det blir vinter, er han nødt til å trekke ut på dypere vann. Som fisker flest har han ikke noe å ta på seg om det blir kuldegrader. Ute i dypet lurer det dessverre mange farer, for det er mange som kan tenke seg en liten tangsprellbit til frokost eller til middag. Derfor er han svært forsiktig når han er på dypt vann. Han har gjerne gravd seg flere huler som han gjemme seg i. Slik greier han seg gjennom vinteren til han på ny kan svømme opp til fjæra om våren.

Fjir, fjær, fjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: