torsdag 14. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 766. Historien om Klas Klubbe

 

766. Historien om Klas Klubbe

-          Klas Klubbe er en rar fyr, sa fru Fantasia og slo seg ned på sengekanten ved siden av M. – Egentlig er Klas en omgjengelig type, men han liker ikke klabb og babb. Men klubbe kan han!

-          Når det er møter i retten, er det han som er sjefen. Dommeren tror nok at det er han som bestemmer, men når Klas klubber, blir det musestille.

 

-          Retten er satt, sier dommeren etter at Klas har klubbet. Det betyr at alle kan sette seg. Selv har dommeren satt seg før han klubber.

-          Retten er hevet, sier den samme dommeren før alle kan reise seg. Så blir alle hevet ut av rettssalen.

-          Endelig fred å få, sier Klas Klubbe for seg selv der han ligger på Norges lover.

-          For lenge siden var mye annerledes. Klubbene var ikke så fine og forseggjorte. Riktignok så de ut som klubber, men de var gjerne litt større. Det var fordi dommerne ikke hadde samme respekt som de har i dag. Noen ganger var Klas Klubbe nødt til å klubbe ned folk som ikke ville sette seg.

 

-          Da var det kjekt å ha litt mer tyngde. Inne i rettssalen var det bare dommeren som hadde lov til å ha klubbe. Det var for å forhindre at det skulle bli for mye klubbing og slåssing.

-          Klas Klubbe blir rett som det er sulten. Da er det bestandig greit med en stor porsjon klubb og duppe.

-          Hva er det for noe rart, spurte M.

-          Hvis du ikke vet det, kan du spørre noen fra Trøndelag. Alle skikkelige trøndere spiser klubb med duppe flere ganger i året. Hvis ikke er de ikke ordentlige trøndere. Det er forresten Klas klubbe som har bestemt at når idrettsklubber og andre klubber har møter, må det være klubb og duppe dersom det er matservering etter klubbmøtet.

-          Duppe? Hva er det for noe?

-          Det er det samme som saus. Klubben duppes i duppen. Dersom det ikke er nok, kan klubben få litt sirup på seg også.

 

-          For lenge siden, før det var klubber og klubb og duppe, var det ikke lett å holde styr på folk. Den gangen ble verken retten satt eller hevet, og da måtte det andre klubber til for å styre folk når de ble urolige. Og det ble de gjerne når de måtte stå hele tiden. Da så Klas Klubbe helt annerledes ut.

 

-          Han var gjerne en meter lang. Å bli slått av Klas i gamle dager ga store blåmerker. Men det var mye moro den gangen også. Klas ble brukt til ulike ballspill akkurat som i dag med slåball eller stikkball, baseball, cricket eller hva de nå heter alle ballspillene.

-          For enda lenger siden, i steinalderen, drev folk og kastet stein på hverandre hvis de ble ordentlig sinte. Mot slutten av steinalderen fikk Klas Klabbe slutt på det. Da begynte de i stedet å slå hverandre i hodet med treklubber. Det kunne de godt fortsatt med, syntes Klas.

-          Nå er de fleste klubbene på museum eller å finne i rettssaler. Bortsett fra fotballklubber, golfklubber og klubb og duppe. Det er ikke mye Klas Klubbe kan gjøre med det.

Klabb, babb, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: