lørdag 16. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 768. Historien om Dyre Dyreplankton

 

768. Historien om Dyre Dyreplankton

-          Dyre Dyreplankton lever i havet sammen med Kristine Krill, og det er han og familien hans jeg skal fortelle om i kveld, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Jeg husker Kristine Krill, sa M. – Det var hun som forsvant inn i munnen til Bitten Brugde. Siden hørte ingen noe mer til henne.

-          Å være dyreplankton er et farlig liv. Det dreier seg nesten hele tiden om å spise eller bli spist. Selv om havet er stort, er det ikke lett å gjemme seg der. De fleste som lever i havet, er bestandig sultne. Som om det ikke er nok med hvaler og brugder, så er det massevis av maneter som følger med havstrømmene. Brita Brennmanet er den verste. Hun har lange brenntråder og feier med seg alt som kommer i veien for henne.

 

-          Da er det ikke greit å være verken planteplankton eller dyreplankton. En fredag morgen fant Robinson Crusoe masse plankton i magen til Brita. Hun hadde drevet opp på stranda sammen med Fredag.

-          Hvem var Fredag?

-          Jeg vet ikke om du har hørt om Robinson Crusoe?

-          Nei, svarte M.

-          Det var han som kom for å holde Robinson med selskap på den øde øya hvor Robinson holdt til etter at skipet han var om bord i hadde gått ned med mann og mus.

-          Var det mus i skipet også. Da var det sikkert noen av dem som kom i land også?

-          Jo, det var det, men de kunne ikke snakke og drev bare og stjal av maten som Robinson hadde berget i land.

-          Men hva med Fredag. Kunne han snakke?

-          Han snakket ikke samme språket som Robinson, men det tok ikke lang tid før de forstod hverandre. Robinson kalte ham Fredag fordi han kom til øya på fredag. Iallfall var det hva Robinson trodde. Egentlig var han helt sikker på at det var fredag, for det var ikke mye annet å gjøre på øya enn å holde rede på dagene som gikk. Det var ingen sjørøverskatter å grave etter heller. Siden kom det en annen mann til øya. Han kom på torsdag og ble hetende Torsdag.

-          Men hva med Dyre Dyreplankton? Var det ikke ham du skulle fortelle om?

-          Jo, det var sant. Det glemte jeg nesten. Jeg ble så opptatt av Robinson.

 

-          Kanskje du kan fortelle om Dyre Dyreplankton en annen kveld? Jeg begynner egentlig å bli litt søvnig nå.

-          Ja, det er vel like greit. Dessuten brydde Robinson seg lite om det som var i magen til Brita Brennmanet, for han hadde aldri hørt om dyreplankton før. I stedet for å undersøke hva som var inne i Brita, kastet han henne på havet slik at han ikke skulle brenne seg på tærne når han gikk barbent på stranda.

-          Åja, sa M og gjespet.

Gjesp, gjasp, gjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: