torsdag 21. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 773. Historien om Vagn Vanndam

 

773. Historien om Vagn Vanndam

-          Nå er det tid for å besøke Vagn Vanndam, sa fru Fantasia og ble stående ved siden av senga til M. – Skynd deg å ta på deg klær, så drar vi med en gang.

Tre øyeblikk senere stod de ved siden av Vagn.

 

-          Nei, så fin du er, måtte M si. – Hvite vannliljer har du og Hilding Himmel og Skybert Sky speiler seg i deg.

-          Ja, ikke sant, klukket Vagn Vanndam. – Til og med Bertil Bekk tar seg en tur innom her når det regner. Bertil tar seg gjerne en liten hvilepause her før han farter videre. For ikke å snakke om alle de andre som stikker innom og de som bor her hele året. Pamela Padde og Fridtjof Frosk muntrer meg opp med kvekkingen sin om våren. Litt senere blir det massevis av rumpetroll som svømmer omkring. Det må de gjerne gjøre bare de holder fred og ikke lager for mange krusninger i vannspeilet mitt.

-          Hva kommer det av at du ikke renner bort eller tørker inn om sommeren, spurte M.

-          Det har Gregersen sørget for. Det var han som laget meg for flere år siden. Du vet Gregersen er veldig nøye på det. Gulrotsengene hans ser ut som om ingen har ligget i dem. Han er enda mer nøye på det enn Bjørnar Bonde.

 

-          Nåde Grev Grevling om han kommer og roter dem til fordi han stikker meitemark. Ser Gregersen Grev på vei mot gulrotsenga, får han opp farten.

-          Ha deg vekk, roper han. – Hvis ikke skal du få smake DumDum Dunderbørse.

-          Da vet Grev Grevling at det er på tide å forsvinne. Bortsett fra det, er det fredelig her jeg ligger i hagen. Bare sett dere ned på benken her, så kan dere se selv.

Litt etter var det bare vinden som suste i sivet og raslet lett i lindeløvet. Noen blå og grønne øyenstikkere fløy frem og tilbake og stod stille i luften rett som det var mens de vred på hodet og speidet etter noe å spise.

-          Sannelig har du det fint her i hagen til Gregersen, sa M.

-          Ja, kan jeg ha det bedre, svarte Vagn. – Jeg bare ligger her, og stadig vekk er det noen som besøker meg. Om dagen kommer Svante Svale hit og tar en slurk vann før han flyr videre. Om natten gjør Fartein Flaggermus det samme. For ikke å snakke om alle de andre som drikker av meg, både insekter og dyr. Roger Rotte er jeg ikke særlig begeistret for, men han får drikke her, han også.

-          Om høsten når det blir kaldt i været, kommer Njord Nordavind og puster på meg. Da varer det ikke lenge før jeg fryser til is og det går an å gå på skøyter på meg. Det er så morsomt å se skøytejernene lage streker over meg.  Når Snart Snø kommer, blir det stille, men plutselig er det vår og sommer igjen.

-          Nå tror jeg sannelig jeg må tilbake til senga, sa M.

-          Du må bare bli værende her, klukket Vagn. – Det er så koselig med besøk. Om du vil, kan du ta med deg dyna og sove her på benken.

-          Kan jeg det, spurte M og så på feen.

-          Javisst kan du det, nikket fru Fantasia.

Og slik ble det den natten.

Viss, vass, vannute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: