fredag 8. oktober 2021

1001 godnatthistorier - 760. Historien om Sakarias Salt

 

760. Historien om Sakarias Salt

-          Har du salt, har du alt, pleier Sakarias å si, særlig når han ikke har noe annet å si. Og det har han som regel ikke.

 

Dermed satte fru Fantasia seg ned på sengekanten ved siden av M.

-          Det der hørtes merkelig ut. Jeg hadde ikke vært fornøyd om jeg bare hadde salt, mente M.

-          Så er du heller ikke Sakarias Salt, sa feen. – Sakarias er fast bestemt på at han ikke vil være noe annet enn salt. For lenge siden var det ingen varer som var så populære som salt. Sakarias kom til de fjerneste avkroker i verden og ble byttet mot andre varer. Mange ganger måtte han ut på havet for å komme frem til steder som ikke hadde vei. Der traff han på Sala Saltvann. Sala fortalte om den kvernen som står på havets bunn og maler salt hele tiden.

-          Alt saltet i verden kommer fra den kvernen, sa Sala, - men hvor den står, er det ingen som vet. Det er derfor vannet i havet er salt.

-          Den kvernen skulle jeg gjerne finne, sa Sakarias Salt. – Den hadde vært noe å eie.

-          Sagnet forteller at den kvernen kunne male alt mulig. Det var bare å si «mal salt» til kvernen, så tok den til å male salt. Sa du «mal gull», så malte den gull. Det viktige var at man måtte vite å stille kvernen slik at den stoppet. Det var det ikke alle som visste. Det er et helt eventyr om dette som heter «Kvernen som står og maler på havsens bunn».

-          Det er nok best at kvernen står der den står, mente Sala Saltvann. – Det er alt for mange som har eid den, men ikke har greid å stille den slik at den stoppet. Det gikk bestandig galt. Du vet mange vet ikke hva måtehold er. Noen mener at selveste kong Midas fikk tak i denne kvernen en gang. Alt han tok i, ble til gull. Til slutt hadde han ikke noe å spise, for til og med maten på tallerkenen hans ble til gull.

-          Det der om kong Midas er feil, sa M. – Jeg husker du fortalte at det var Gulli Gulløye som ga Midas den gaven at alt han tok i ble til gull. Heldigvis fikk han vite at dersom han vasket hendene sine i elva Paktalos, ville han bli kvitt den gaven. Det er derfor folk finner gull i Paktalos den dag i dag.

-          Det der hadde jeg nesten glemt, sa feen. – Sannelig har du god hukommelse. Men kvernen står iallfall på havsens bunn og maler salt den dag i dag. Det er nok derfor Sakarias Salt ikke er like ettertraktet som han var for lenge siden. Nå kan du bare gå i butikken og kjøpe en kilo salt eller to. Det forundrer meg hvordan det meste har forandret seg. Ja, du kan bare spørre bestefaren din hvordan det var da han var liten, og han har sikkert hørt noe fra sine foreldre. Men de fleste dyrene og plantene lever akkurat som før. Og Sakarias Salt er like salt som han bestandig har vært.

Silt, salt, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: