søndag 2. januar 2022

1001 godnatthistorier - 836. Historien om Mogens Mosekonge

 

836. Historien om Mogens Mosekonge

-          I kveld vil jeg fortelle om Mogens Mosekonge, sa fru Fantasia og glattet på dynen før hun satte seg ved siden av M.

-          Mogens Mosekonge? Hvem er det?

-          Ja, den som visste det, svarte feen. – Det er ingen som har sett ham, men at han er der ute i mosen et sted, er sikkert. Det er nok fordi han er enda mindre enn Furst Fuglekonge, en av de minste fuglene i Norge.

 

-          Noen mener at det kan være Furst som er mosekongen fordi han er mosegrønn på ryggen, men det er ingen som vet det sikkert. Jeg har prøvd å finne ham flere ganger, men har aldri lyktes. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta oss en tur ut i kveld.

-          Men det er jo mørkt ute, sa M. – Er det ikke farlig å gå i skogen i mørket?

-          Det er ingen ting å være redd for. Det er ikke noe annet ute i mørket enn det er om dagen selv om mange tror det. Hvis vi skal finne mosekongen, er det nok kvelden og natten som er tiden for det. Nå drysser jeg litt stjernestøv over oss, og så drar vi ut.

Litt etter stod de to i granskogen.

-          Her var det mørkt, sa M. – Og skummelt. Er det en ugle jeg hører der borte, eller kan det være noe annet?

-          Det er bare Ulrik Ugle. La oss spørre ham om han har sett noe til Mogens Mosekonge.

Ulrik Ugle satt tett inntil en trestamme og vred på hodet da han fikk øye på feen og M.

-          Mogens Mosekonge?

Ulrik ristet på hodet.

-          Men jeg hørte at han sist ble sett av Markus Markmus. Han pleier å ta seg en tur i mosen nesten hver eneste kveld for å finne tørr mose til reiret sitt. Da regner jeg med at han spør Mogens om lov til å forsyne seg.

Borte i mosen hørte de to en som pep.

-          Mogens Mosekonge?

Markus klødde seg under haken.

-          Men spør Grasken og Greta Gråtrost. De har reiret sitt der oppe i Gisken Gråor. De flyr omkring over alt og har sikkert sett Mogens Mosekonge. Jeg vet de bruker leire og mose når de bygger reiret sitt.

Greta lå og ruget på fem egg, men ristet på hodet.

-          Nei, var det likt seg. Ham har jeg ikke sett. Jeg har jo hørt om ham. Noen sier at han er der. Andre sier at han er her. Det er ingen som vet noe sikkert.

De hørte noen som kremtet. Det var Gisken Gråor.

-          Mogens var her for noen dager siden og spurte meg om jeg kunne la litt mose gro nederst på stammen min, men jeg sa nei takk. Jeg er jo ikke så gammel at jeg vil bli mosegrodd. Jeg ble nesten fornærmet da han spurte meg.

-          Hvordan så han ut, spurte feen.

-          Det så jeg faktisk ikke, for han forsvant like fort som han kom, og hvor han tok veien har jeg ingen anelse om.

Feen og M ble stående under Gisken Gråor.

-          Hva skal vi gjøre nå?

-          Jeg tror ikke det er annet å gjøre enn å legge seg, svarte feen. – Kan hende leter vi etter ham en annen kveld.

Mis, mos, mute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: