mandag 3. januar 2022

1001 godnatthistorier - 837. Historien om Iselin Issoleie

 

837. Historien om Iselin Issoleie

-          I kveld skal jeg fortelle deg litt om Iselin Issoleie, sa fru Fantasia og satte seg ned ved siden av M. Iselin er en liten hardhaus. Ingen andre blomster klatrer så høyt til fjells som henne. Hun vokser bare hundre meter under toppen av Galdhøpiggen i Jotunheimen.

 

-          Finner hun en liten jordflekk som er våt og kald hvor ingen andre planter vokser, ser hun seg ut den plassen, titter først frem med bladene sine, og så blomstrer hun. På fine sommerdager som det ikke er for mange av nær toppen på Galdhøpiggen, får hun besøk av noen få insekter som forsyner seg med blomsterstøv og nektar.

-          Av og til kommer Fjols Fjellturist forbi, stopper opp og slår av en liten prat med Iselin før han fortsetter den siste biten opp til toppen av Galdhøpiggen. Akkurat det skjer ikke hvert år, for været klaffer ikke bestandig i høyfjellet. Likevel er Galdhøpiggen en av yndlingsturene til Fjols.

-          Iselin Issoleie trives der hun vokser rett under toppen av Galdhøpiggen. Når hun blomstrer, er det mange som stopper og beundrer henne.

-          At det går an å vokse her, er det mange som sier. Noen slår til og med av en liten prat når de setter seg ned og hviler før den siste biten opp til toppen. De fleste har det imidlertid så travet med å komme til topps at de knapt har tid til å spise maten sin når de setter seg ned for å hvile. Da er det fint å ha Karstein Kartlav i nærheten.

 

-          Karstein er en sindig kar og sier ikke så mye. Han hører ikke til dem som rører mye på seg. Han vokser kanskje med noen millimeter i året og liker seg i grunnen best på den samme plassen hele tiden. Han er helt avhengig av at det ikke skjer noen forandringer der han vokser. Dersom steinen han gror på, ligger der hvor det rett som det er raser ned stein, flytter han til andre og tryggere steder.

-          Iselin Issoleie er som nykommer å regne i forhold til Karstein. Når Karstein forteller om livet for lenge, lenge siden, må hun bare lytte. Det er viktig å vente med å blomstre til det er stabile temperaturer. Det vet Karstein noe om. Et snøfall eller to er ikke noe problem for Iselin når snøen smelter raskt, men langvarig sterk kulde liker hun ikke.

-          Iselin har en avtale med Snøgrim Snøspurv. Hun vet om en fin hekkeplass akkurat der hun vokser. Mot at Snøgrim legger igjen litt fuglelort like ved siden av henne, kan han få lov til å bygge reir der. Gode reirplasser i høyfjellet er nemlig ikke lette å finne. Akkurat det vet Fjolne Fjellrype noe om, og han lar ikke kona legge eggene sine hvor som helst. Det har til og med skjedd at eggene er blitt lagt oppå Iselin, men da protesterer hun.

-          For Iselin gjelder det å gå i frø så fort som mulig. Hun vet nemlig at sommeren i fjellet er en kortvarig glede. Allerede i august kan vinteren komme med snø, og da er det bare å vente til neste sommer. Heldigvis har hun og Karstein Kartlav mye å snakke om i lange vinterdager og –netter.

Solei, solai, solute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: