fredag 21. januar 2022

1001 godnatthistorier - 855. Historien om Stoppleik Stoppeklokke

 

855. Historien om Stoppleik Stoppeklokke

-          Er det noen her som vil ta tiden, var det noen som spurte meg, sa fru Fantasia da hun kom inn til M.

-          Går det an å ta tiden, måtte M spørre. Jeg trodde tiden bare var noe som gikk. Jeg kan ta et eple som henger på epletreet, men det går vel ikke an å ta tiden?

-          Stoppleik Stoppeklokke vet hvordan det skal gjøres, svarte feen.

 

-          Det der hørtes rart ut, måtte M spørre. – Klokker lar jo bare tiden rusle og gå. Det går ikke an å stoppe tiden!

-          Stoppleik Stoppeklokke er nok uenig med deg der. Han stopper tiden stadig vekk.

-          Kan det være noen vits i, da? Å stoppe tiden er jo helt umulig.

-          Det er det slettes ikke, sa Stoppleik og tittet frem fra jakkelommen til feen. Jeg er nemlig med når det er konkurranser med tidtaking. Dersom jeg ikke stopper tiden, er det umulig å vite hvem som blir nummer en, to eller nummer ti. Du aner ikke hvor mye krangling det var etter konkurranser for lenge siden før jeg kunne stoppe tiden. Det var derfor det ble både bokse- og brytekonkurranser når folk ikke ble enige om hvem som vant. Noen begynte til og med å kaste spyd for å avgjøre hvem som vant. Heldigvis kastet de ikke spyd etter hverandre. Etter at jeg kom på banen, for å si det slik, ble det mer orden på konkurransene. Nå er jeg med nesten over alt hvor det skal kåres en vinner og resultatet ikke kan måles i meter eller kilo.

-          Noen forsøkte til og med å stoppe tiden i svømmekonkurranser, men det gikk ikke bra fordi jeg ikke var vanntett første gangen. Nå for tiden er det forresten kommet noe som blir kalt for digitale stoppeklokker. Selv er jeg en helt vanlig stoppeklokke, men fordi de digitale klokkene er kommet, blir jeg kalt for analog stoppeklokke.

 

-          Jeg liker ikke de nye digitale stoppeklokkene. De kan nok stoppe tiden, men de tallene de bruker er ikke pene. Tallene er bygd opp av små streker og ser ikke ut i det hele tatt. Jeg mener at det skulle være unødvendig med så stygge tall. Ja, det er helt unaturlig! Og det er hva noen kaller for fremskritt! Nei, takke meg til helt vanlige tall som er skrevet med hel strek. Husker jeg ikke feil, så skrev Henrik Ibsen i et skuespill som heter Brand noe slikt som dette: «Det som du er, vær fullt og helt, ikke stykkevis og delt». Disse nymotens klokkene duger ikke, når det gjelder, mener nå jeg. Det er bare vi ekte stoppeklokker som burde få lov til å stoppe tiden. Rett som det er, har jeg sett at noen småstreker blir borte, og da blir tiden helt feil. Vi ekte stoppeklokker viser bestandig rett tid.

-          Dessverre ser det ut til at vi har tapt og ikke har noe annet sted å være enn på Teknisk museum.

-          Du kan få lov til å være her hos meg, sa M. – Jeg skal ta vare på det og bruke deg rett som det er.

-          Vil du det, spurte Stoppleik. – Da vil jeg helst ligge under hodeputen din.

-          Det går greit, svarte M.

Og slik ble det.

Stipp, stopp, stute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: