mandag 31. januar 2022

1001 godnatthistorier - 865. Historien om Svangunn Svalbard

 

865. Historien om Svangunn Svalbard

-          Når Njord Nordavind blåser ned fra Nordpolen, er Svangunn Svalbard en av de første han møter på veien sørover, sa fru Fantasia og pakket dynen godt rundt M før hun satte seg.

-          Det er vel ikke så kaldt nå, sa M der hun lå.

-          Bare jeg snakker om Njord, kjenner jeg kaldgufset fra ham, svarte feen.

 

-          Han får ikke varmet seg mye der han farer over Svangunn vinterstid. Men under snøen har Svangunn mange hemmeligheter. Mange steder ligger isbjørner i hi store deler av vinteren. Svangunn vil ikke si hvor.

-          En annen hemmelighet er at det for mange millioner år siden var mye varmere på Svalbard enn det er nå. Store skoger dekket området, og det var et rikt dyreliv. Flere steder finnes fotspor av store øgler som vandret omkring. Det skulle man ikke tro om man reiser rundt på Svalbard i dag. Nå er det så kaldt at det er lite som vokser selv om sommeren. Noen trekkfugler kommer om sommerstid, og det er reinsdyr, ryper, fjellrev og isbjørn som holder til der hele året. Selv Njord Nordavind synes det er for kaldt der og drar gjerne videre sørover. Akkurat det synes Svangunn er kjedelig, for Njord forteller de som holder til lenger sør hvor kaldt og guffent det er på Svalbard. Hun mener det er grunnen til at nesten ingen vil bo så langt oppe mot nord.

-          En som liker at det ikke er mange som kommer på besøk er Sjøgrim Sjørøye.

 

-          Sjøgrim holder til mange steder i Nord-Norge, men liker seg aller best på Svalbard selv om familien hans holder til både nord i Russland og i Canada.

-          Geologer som har greie på stein og slikt, mener at Svangunn Svalbard stadig driver og flytter på seg. Det er noe Svangunn ikke merker selv, for det går så utrolig sakte. Men hun har hørt at til og med Mount Everest, verdens høyeste fjell, som er nesten ni tusen meter høyt, en gang lå på havets bunn. Så hvorfor ikke? Det kan være greit å flytte litt på seg bare det ikke går for fort. Svangunn somler slik med å flytte på seg at hun aldri har trengt å sende noen flyttemelding slik som folk må gjøre når de skifter bosted.

-          Ja, det er mange land som er så sikre på at hun ikke kommer til å flytte på seg at de har frøbankene sine dypt inne i fjellet hennes.

-          Hva er en frøbank for noe, måtte M spørre.

-          Det er et kaldt sted hvor det går an å lagre frø av ulike slag i tilfelle noen plantearter skulle forsvinne. Det er nok litt mer komplisert enn det, men siden det ikke er lenge til sovetid, tror jeg at det får være nok for i kveld, avsluttet feen.

Bird, bard, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: