torsdag 27. januar 2022

1001 godnatthistorier - 861. Historien om Rosa Rødknapp

 

861. Historien om Rosa Rødknapp

-          Da midtsommerballet i blomsterenga var slutt, var det mange som savnet både det ene og det andre, sa fru Fantasia da hun satte seg ved siden av M.

-          Noen savnet gullskoene sine. Andre hadde mistet knapper i kjolene og buksene sine. Hvis du hadde vært oppe i sommernettene, ville du sett skogsalver og blomsteralver fly rundt på leting etter det de hadde mistet. For ikke å snakke om alle de andre som var ute om natten fordi de syntes det var for varmt om dagen. Heldigvis var det hjelp å få. Tiril Tiriltunge hjalp de som hadde mistet skoene sine.

 

-          Tiril hadde sko i de fleste alvestørrelser. De som hadde mistet knapper i kjoler og skjorter, trengte bare å vente litt så kom Rosa Rødknapp og Bleik Blåknapp med knapper i ulike størrelser.

 

-          Jeg skjønner jo at det bare var å finne gullsko som passet, sa M, - men med knapper er det annerledes. Det er ikke like lett å feste en knapp som har falt av.

-          Rosa Rødknapp har en avtale med Eddie Edderkopp. Mot at Eddie får lov til å feste nettet sitt i Rosa, får hun nok edderkoppspinn til å bruke til å sy på knapper. Det er ikke mye som skal til.

-          Men Rosa Rødknapp er veldig stor og alvene er ørsmå. De kan da ikke fly rundt med slike svære knapper i klærne sine?

 

-          Det stemmer, men alvene vet råd. Akkurat som jeg har stjernestøv, har alvene alvestøv som ser akkurat ut som blomsterstøv. Ja, egentlig er alvestøvet nettopp blomsterstøv. Hver eneste blomst har nemlig sin egen blomsteralf.

-          Da er det jo rart at jeg aldri har sett disse alvene, mente M.

-          Du har nok sett dem uten å vite det. Alvene er mestere i å skjule seg for menneskene. Når de flyr rundt fra blomst til blomst, passer de på å dekke seg med alvestøv eller blomsterstøv. Da ser de akkurat ut som insekter. Alvevingene ligner på vingene til insekter, enten det er sommerfuglvinger eller for eksempel øyenstikkervinger.

 

-          Du mener at når jeg ser en øyenstikker eller en sommerfugl, så er det egentlig en alf jeg ser?

-          Nettopp, sa feen. – Akkurat så enkelt er det.

-          Men hva med Rosa Rødknapp? Hvordan kan alvene bruke henne til knapper når hun er så stor?

-          De bare drysser en passe porsjon med alvestøv over Rosa slik at hun får riktig størrelse.

-          Er det så enkelt?

-          Ja, det meste er enkelt når man vet hvordan det skal gjøres. Bare spør Rosa Rødknapp. Jeg har henne med her.

Rosa nikket der feen holdt henne i hånden. M så på Rosa Rødknapp.

-          Da kan du sikkert fortelle meg hvorfor jeg ikke ser alle de alvene som flyr rundt hele tiden.

-          Alt er enkelt, bare du vet hvordan, svarte Rosa. – Du stryker litt blomsterstøv over øyelokkene dine. Det er nok til at du ser verden med alveøyne.

-          Er det ikke mer som skal til, spurte M. – Da vil jeg prøve det.

-          Ikke i kveld, sa feen. – Nå er det tid for å sove.

-          Å nei, sa M.

-          Jo, det er det. God natt til deg.

Knepp, knapp, knute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: