tirsdag 4. januar 2022

1001 godnatthistorier - 838. Historien om Støvhild Støvsuger

 

838. Historien om Støvhild Støvsuger

-          Støvhild Støvsuger like å arbeide, sa fru Fantasia og satte seg i fotenden av senga og glattet litt på dyna.

 

-          Det er ikke alle som liker det. Ingen er så flink til å samle opp støv som henne. Etter å ha sløvet om sommeren og store deler av høsten, våkner Støvhild til liv når det blir desember måned. Da er det tid for julerengjøring. Når hun begynner å dure, vekker hun vaskekoster og alt det som hører med når det skal vaskes og gjøres rent.

-          Nå er det Støvhild som er sjefen. Slik var det ikke før hun kom inn i huset til Bjørnar Bonde. Da var det Sofie Sopelime som kommanderte alle de andre. Sofie er der fremdeles, men nå holder hun til rett innenfor Dolp Dørstokk i yttergangen. Noen ganger blir hun satt utenfor huset også og har som jobb å feie yttertrappen. Det liker ikke Sofie.

-          Det aller siste er at Støvhild har fått en liten radio under topplokket. Med musikk til arbeidet går alt mye lettere.

-          Det er mye å passe på for Støvhild når det nærmer seg jul. Gregers Gran er ivrig etter å komme inn i stua, men får pent beskjed om å holde seg utendørs helt til de siste dagene før julaften. Ellers drysser han nålene sine over alt. Hadde Støvhild fått bestemme, skulle Gregers blitt værende i skogen. Edel Edelgran er mye enklere slik. Hun mister ikke nålene sine i det hele tatt når hun kommer i hus. Men det er nå en gang ikke Støvhild som bestemmer hvem som skal bli bedt til jul.

-          Og bra er det, for hun er forferdelig pirkete. Hadde det vært opp til Støvhild, skulle det ikke vært tørre julekaker. De mister smuler på gulvet og andre steder hele tiden. Under kafebordet er det et tykt lag med små kakebiter hver eneste kveld. Støvhild skulle gjerne suget dem opp før sengetid, men som regel må hun vente til morgenen. Da har selvsagt Roger Rotte vært der og forsynt seg. Det må han gjerne gjøre, men han legger fra seg rottelort alle steder, og det er ikke trivelig i det hele tatt. Da må Skrubb Skurebørste ta et tak, for Støvhild greier ikke den jobben alene.

-          Noen ganger drømmer Støvhild om at hun er en sentralstøvsuger. Da kobler hun seg til i hvert rom og alt er mye enklere. Det er litt irriterende med alt det støvet hun må ta vare på inne i seg. Hadde hun vært en sentralstøvsuger, hadde hun blitt kvitt rusk og rask med en gang. Dessuten hadde det ikke blitt så mye å dra på. Hun hadde bare hatt en lang slange som ble koblet til veggen.

 

-          Støvhild har tenkt på det når Julian Julenisse kommer på besøk til julaften om hun ikke skal spørre ham om hun kan bli en sentralstøvsuger. Hun vet ikke hvor mange ganger hun dunker borti stoler og bord når det er storrengjøring. Noen ganger når det har gått riktig hardt for seg, er hun helt ør og øm i hodet når hun blir satt bort i skapet sitt.

-          Det er bare det at Julian har det så travelt når han kommer, men kanskje hun kan komme med ønsket sitt om Kaftein Kaffe byr Julian på en kopp med ekte julekaffe?

Kiff, kaff, kute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: