onsdag 12. januar 2022

1001 godnatthistorier - 846. Historien om Sonni Solbær

 

846. Historien om Sonni Solbær

-          Sonni Solbær står rundt omkring i mange hager og suger til seg solstrålene fra Solfrid Sol, sa fru Fantasia og satte seg ned helt nede i fotende av senga.

-          Hvordan greier han det, spurte M. – Det ser ikke ut til at han kan suge noe til seg der han henger, synes jeg.

 

-          Det er fordi han er svart, sa feen. – Sonni suger til seg alle fargene i sollyset. Det er derfor han heter solbær.

-          Det var greit å vite, sa M.

-          Sonni har det ikke så travelt med å blomstre om våren. Han følger med på hva andre trær og busker holder på med, og så bestemmer han seg for å komme med blomstene sine. Da inviterer han gjerne Bea Bie og andre insekter på besøk og tilbyr dem deilig solbærnektar.

 

-          Ikke mange sier nei takk til det. Resultatet av insektbesøkene er at det blir mye solbær utpå sommeren. Gregersen liker Sonni Solbær bedre enn Rita Rips. Av en eller annen grunn er det ikke mange fugler som besøker Sonni og spiser ham om høsten. Med Rita er det motsatt. Rødfargen hennes tiltrekker både trost og stær slik at Gregersen er nødt til å legge bærnot over henne.

-          Om høsten begynner Sonni å falle av solbærbusken om han ikke blir høstet i tide. Faktisk går det an å riste ham av busken i stedet for å plukke ham. En del bær går til syltetøy, men mesteparten går til å lage solbærsaft. Varm solbærsaft er noe av det beste å drikke på kalde vinterdager. På fine skidager er Sonni bestandig med ut i marka. Han blir fylt på termos og får sitte i sekken til Skinnleik Skiløper hele tiden. I de bratte nedoverbakkene er han litt redd for at termosen skal bli knust om Skinnleik skulle falle, men det går bestandig bra. I oppoverbakkene er det en lek å være Sonni. Skinnleik puster og peser mens Sonni har tid til å seg om, se snøkrystallene glitre i solskinnet. Ikke noe er så fint som å sette seg under Furhild Furutre sammen med Mads Matpakke og nyte solstrålene som Solfrid Sol sender ut.

-          Mange sier at når man soler seg, så slikker man sol. Sonni vet at det er omvendt når det gjelder henne. Den gangen hun satt på solbærbusken, suget hun til solstrålene fra Solfrid. Nå er det snudd på hodet. Det er Solfrid Sol som slikker i seg varm solbærsaft. Det er slik hun får krefter til å smelte snøen om våren.

-          Alt henger sammen. Det er noe både Solfrid og Sonni vet. Derfor hjelper de hverandre når det trengs. Hadde det ikke vært for Solfrid, ville Sonni aldri blitt moden. Og hadde det ikke vært for at Solfrid får slikke i seg varm solbærsaft om våren, er jeg helt sikker på at det aldri ville blitt sommer.

Solbærinn, solbærat, solbærute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: