søndag 30. januar 2022

1001 godnatthistorier - 864. Historien om Sylvester Symaskin

 

864. Historien om Sylvester Symaskin

-          Ikke noe er så morsomt som å sy, fikk jeg høre av Sylvester Symaskin der han stod med nålen klar.

Fru Fantasia satte seg ved siden av M.

-          Nå er det snart syttende mai, og alle vet vel hvorfor det heter syttende mai, fikk jeg vite av Sylvester.

-          Ikke jeg, sa M.

-          Det har noe med sy å gjøre, sa feen. – Det er Sylvester som har sydd alle de fine klærne som brukes til syttende mai.

 

-          Så det er derfor det heter syttende mai!

-          Nettopp, sa feen. – Syttende mai er selveste sydagen. Det er da Sylvester og de andre symaskinene helt fra gammelt av har vist frem alle de fine klærne de har sydd. Symaskinene har nemlig gjort avtaler med nål, tråd og de vakreste stoffer om å lage festklær. Andre klær også, men det er klær til fest Sylvester liker best. For lenge siden reiste Sylvester silkeveien til Kina. Der hadde han hørt at de laget de fineste stoffer av trådene som silkeormene spant rundt puppene sine. Silkeormene var først uvillige til å gi fra seg silken sin, men da Sylvester truet med å stikke dem med den skarpe nålen sin, ga de seg, og Sylvester fikk all den silken han ville ha.

-          Siden den gangen ble det stadig flere silkeormer og symaskiner over hele verden. Symaskinene nå ligner ikke helt på hvordan de første maskinene så ut, men de gjør det samme arbeidet med nål og tråd. Selv står Sylvester på museum nå og trives med det. Han blir til og med brukt rett som det er og har ikke glemt de gamle kunstene sine. Nålen hans er ikke annerledes enn på nye symaskiner, og får han undertråd og overtråd syr han like bra som moderne symaskiner. Det tar bare litt lengre tid, men tid har Sylvester nok av der han står på museet.

-          Men en natt skjedde det noe helt forferdelig. Innbruddstyver brøt seg inn på museet. Det var Tom Tyv og noen av forbrytervennene hans som hadde hørt at det var ting som var verdt å stjele der. Da de hadde brutt seg inn, oppdaget de at de var på feil museum. Kunstmuseet var i nabobygningen, men det oppdaget de ikke før tyverialarmen gikk.

-          Tom var nemlig så dum at han ville ta med seg Sylvester siden det ikke var mye annet som var bryet verdt å ta med seg. Dessuten bråket alarmen slik at det ikke var lett for tyvene å bestemme seg for hva de skulle stjele. De tok derfor med seg det som var nærmest.

-          Sylvester ble så sint da Tom tok ham under armen at han stakk til av all kraft med nålen sin og begynte å sy. Det gjorde så vondt at Tom besvimte rett utenfor utgangsdøren, og der ble han liggende til Konrad Konstabel kom.

-          Dette skjedde den syttende mai, og den attende mai var det bilde av Sylvester Symaskin på førstesiden i avisen med overskriften «Heltemodig symaskin sydde fast symaskintyv».

Nil, nål, nute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: