torsdag 13. januar 2022

10012 godnatthistorier - 847. Historien om Sune Sukker

 

847. Historien om Sune Sukker

-          Det er ikke mange som er så populære som Sune Sukker, sa fru Fantasia da hun kom inn til M. – I kveld er det ham det skal handle om. I Trondheim er det til og med et hus som heter Sukkerhuset.

 

-          Det var en fabrikk for over 250 år siden hvor det ble laget sukker. Nidar sjokoladefabrikk fikk sukker fra Sukkerhuset. Hundre år senere flyttet E. C. Dahls bryggeri inn i Sukkerhuset og begynte å lage ingefærøl.

-          Inger Ingefærøl husker jeg. Det var hun som endelig fikk være med Inger Inderøysodd og Sjur Skjenning til Bahamasøyene. Mon tro om det var for å finne ut hvor sukkeret til Sukkerhuset kom fra?

-          Det er slett ikke umulig, sa feen. – Men sukker er sukker. Hvor det kommer fra, er ikke så interessant. I gamle dager måtte folk arbeide og slite. Skulle de spise noe søtt, var det nesten ikke annet enn honning å spise. Senere kom Sune Sukker, og det var da det ble populært med det søte liv som mange sier. Uten sukker ikke noe søtt liv. Selvsagt gikk det an å spise rosiner og dadler, men det gikk ikke an å lage sjokolade, karameller og sukkertøy uten Sune Sukker. At Sune Sukker er populær er lett å se i butikkene. Alle søtsakene er plassert nærmest kassa, mens alt det folk virkelig trenger er i andre enden av butikken.

-          Sakarias Salt pleier å si at har du salt, har du alt. Det er ikke Sune enig i. Selv om de to ser ganske like ut, er de ganske så forskjellige. Den som har tatt en teskje med Salt i Kaftir Kaffe eller Tea Te, vet at det ikke smaker godt.

-          Jeg er iallfall glad for at Sune Sukker finnes, sa M. - Hvordan ville lørdagsgodtet smakt om det ikke hadde vært sukker? Det er ikke mye som er bedre enn å suge på en søt karamell, helst en smørbukkaramell fra Nidar. Sure karameller og salte karameller uten sukker i, hadde helt sikkert ikke vært noe godt. Godteri skal jo være godt. Da går det ikke med sureri og salteri.

 

-          Det er ikke bare deg som liker Sune Sukker. Gjermund Gjær er en hund etter alt som er søtt. Han lurer seg til og med inn i bikubene, og får han sjansen, begynner honningen å gjære.

-          Jeg husker du fortalte at Beatrix Bidronning gikk rundt med brodden sin og inspiserte, sa M. - Om ikke Gjermund holdt seg unna, truet hun med brodden sin.

-          Ja, mange insekter elsker sukker. Suna Sukkermaur er en av dem. Dersom hun kommer innomhus, finner hun fort frem til sukkerskåler og sukkerposer. Siden Suna og familien hennes best trives i mørke og om nettene, er det ikke lett å forstå hvordan det kan ha seg at sukkeret i sukkerskålen minker og minker. Og det er lite Sune Sukker kan gjøre. Slik er det når man er blid og søt og ikke salt, sur og sint. Sune vil helst være venn med alle, og det er jo hyggelig.

Sukk, sakk, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: