torsdag 10. september 2020

1001 godnatthistorier - 384. Historien om Dagny Drue og flukten fra vingården

 

384. Historien om Dagny Drue og flukten fra vingården

-          I kveld skal jeg fortelle om Dagny Drue som bodde på en vingård i et land som heter Frankrike, sa fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.

-          Kan det være noe interessant, da, spurte M.

-          Uansett er det den historien jeg skal fortelle i kveld, om Dagny Drue som flyktet fra vingården hvor hun bodde. Dagny var nemlig en bestemt liten dame. Allerede da hun var en liten blomst, hadde hun bestemt seg for at verre skjebne enn å bli til vin, fantes ikke.

 

-          Da hun hang på drueranken hadde hun sett hvordan det var å bli helt opp i fine glass. Det fristet ikke i det hele tatt. Vel var glassene fine, men å være drue var nå bedre. Det ble fortalt skrekkhistorier om hva som hendt etter at druene ble høstet. De ble helt opp i store kar og presset flate slik at det bare ble saft igjen. Deretter havnet de i kjempedigre gjæringskar for å bli til vin. Noen ganger ble vinen helt opp i flasker og kjørt ut i butikker etter kort tid. Andre ganger var vinen nødt til å være i flaskene i årevis i mørke vinkjellere.

 

-          Hvilket liv var det å ligge i digre stabler og bare støve ned? Dagny hadde hørt at det var spøkelser på ferde i disse kjellerne om natten. Det var derfor det ble spesiell smak på vin som hadde vært lagret i årevis. Det var ikke annet enn en smak av redsel og frykt.

-          En dag da det blåste skikkelig, så Dagny Drue sjansen til å komme unna. Hun vred seg av stilken og ramlet rett ned i en liten kuruke som Kranselin Ku hadde lagt fra seg på vei til beitejordet.

-          Selv om Dagny bare var en helt vanlig drue, var hun ikke dum. Hun hadde lagt merke til at Tor Tordivel var opptatt med å trille kuler av møkk bort fra vingården. Dersom hun ramlet ned i møkka, var hun sikker på at ingen ville plukke henne opp for å sende henne til vinpresseriet. Det var selvsagt en sjanse å ta, men alt var vel bedre enn å bli til vin, mente hun.

-          Planen lyktes over all forventning. Tor var helt sikker på at hun var en ferdigrullet kule av møkk og trillet henne av gårde.

 

-          Alt gikk etter planen til Dagny. Da hun var kommet langt nok unna vingården, begynte hun å rulle helt av seg selv. Det gikk fortere enn at Tor Tordivel kunne følge etter. At hun dunket borti stein og kvister og fikk en del støtmerker, var ikke så farlig.

-          Da hun vel var kommet ute av syne fra vingården, fant hun seg et lite hull i bakken og stoppet der.

-          Her var det fint, mente hun, og bestemte seg for å slå seg ned der. Etter noen uker begynte hun å spire. Reidar Regndråpe fikk øye på henne og dryppet på henne rett som det var. Derfor varte det ikke lenge før hun var stor nok til å slenge ut noen slyngtråder slik at hun kunne klatre rundt omkring.

-          Dette var noe annet enn å vokse i vingården hvor vinrankene ble klippet ned hver vinter. Her i det fri kunne hun vokse så mye hun ønsket. Det var til og med ingen som passet på at hun klatret høyt opp i trærne. Årene gikk og Dagny Drue kunne gjøre som hun ville.

-          Hver høst kom det massevis av fugler på besøk, og de fikk lov til å spise så mye druer de ville. Dagny Drue angret ikke en eneste dag på at hun hadde flyktet fra vingården.

Drill, drall, drue, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: