tirsdag 29. september 2020

1001 godnatthistorier - 402. Historien om Guri Grev og Vibeke Vikingskatt

 

402. Historien om Guri Grev og Vibeke Vikingskatt

-          Husker du at jeg fortalte deg om Guri Grev, spurte fru Fantasia og satt seg ned på sengekanten.

-          Ja, var det ikke hun som traff Mette Midd mens hun holdt på i grønnsakhagen til Gregersen?

-          Jo, det stemmer. Men for noen dager siden skjedde det noe helt utrolig i grønnsakhagen til Gregersen. Guri traff på et gammelt familiemedlem som hadde ligget i jorda helt siden vikingtiden.

 

-          Det var Grav Grev som lå der. Han var full av rust fordi han hadde ligget i jorda lenger enn han kunne huske.

-          Det var virkelig godt å komme opp i lyset, sa Grav. Jeg trodde jeg skulle bli liggende her til hele meg var blitt til rust.

-          Men hvordan havnet du her, spurte Guri.

-          Det skal jeg si deg. For lenge siden stod vannet nesten fire meter høyere enn nå. Da kunne store båter legge til rett nedenfor her.

-          Båter? Går det an, spurte Guri Grev.

-          Ja, de kom fra vikingferder fra steder på andre siden av havet. Jeg husker det som det var i går. Jeg stod lent inntil et eiketre og så noen som kom bærende på en stor kiste.

 

-          Kisten var laget av både gull og sølv. Det var lett å se.

-          Hvem er du, spurte Grav, fordi han likte å vite hvem han snakket med.

-          Jeg er Vibeke Vikingskatt, svarte kisten, for det var navnet hennes.

-          Kan du hjelpe meg, for jeg er full av skatter som er røvet fra andre land?

-          Siden Grav var høflig og grei, spurte han hva han kunne hjelpe med. Han tenkte det hadde noe med graving å gjøre, for grave var det eneste han hadde lært i livet. Alle kan jo se hva et grev skal brukes til.

-          Den gangen for lenge siden hadde jeg et fint skaft som var laget av stammen til Asgeir Ask, sa Grav Grev. Hvor det skaftet er blitt av, har jeg ingen anelse om, men borte er det iallfall.

-          Hvor vil du at jeg skal grave, spurte Guri.

-          Jeg grov ned kisten rett her borte, sa Grav. – Like ved roten til det store eiketreet. Men hvor er eiketreet blitt av? Det er jo helt borte. Det var besynderlig.

Grav Grev klødde seg i skaftehullet og så spørrende på Guri.

-          Jeg tror det må være rett i nærheten her, svarte Guri. - Flere ganger har jeg hakket i noe som jeg tror må ha vært en gammel stubbe. Bli med meg, så setter jeg i gang.

Begge grevene humpet seg bort til kanten av grønnsakhagen.

-          Her er det, sa Guri og tok til å hakke så jorden sprutet.

Og sannelig. Det varte ikke lenge før hun slo i noe metall.

-          Au, sa det nede i hullet. – Vær forsiktig.

Det var Vibeke Vikingskatt som tittet frem.

-          Nå må jeg rope på Gregersen, sa Guri Grev. – Jeg tenker han blir glad når jeg har funnet en ekte vikingskatt i hagen hans.

 

Slik gikk det til at både Grav Grev som hadde gravet ned skatten, og Vibeke Vikingskatt havnet på museum. Der kommer de til å leve lykkelig resten av sine dager.

Grav, grev, grivelute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: