torsdag 3. desember 2020

1001 godnatthistorier - 464. Historien om Fyrst Fyrstikk

 

464. Historien om Fyrst Fyrstikk

-          Når det blir mørkt om kveldene, er det en liten fyr som stadig dukker opp, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Tenker du på julenissen som tusler rundt og venter på at det skal bli jul, spurte M.

-          Det kunne det godt vært, men han jeg tenker på, er Fyrst Fyrstikk.

 

-          Han er ikke store karen, men han er en ordentlig ordensmann.

-          Her skal det være orden i sysakene, sier Fyrst rett som det er der han ligger i esken sin. Og det enda han ikke syr noe i det hele tatt. Det er det Sylfest Synål som driver med.

-          I esken min skal alle ligge pent ved siden av hverandre og med hodet samme vei. På den måten er vi alle klar til bruk på et øyeblikks varsel.

 

-          Fyrst Fyrstikk er en liten hissigpropp og blir i fyr og flamme av den minste ting. Det er derfor han er rød i toppen.

-          Bortsett fra den røde toppen er resten av Fyrst laget av Olea Osp. Det er fordi ospetre brenner med en rolig flamme, noe som er viktig når hissigproppen Fyrst tar fyr.

 

-          Fyrst er en friskfyr av det sjeldne slaget. Han elsker å være med på tur og vet ikke hvor mange bål han har tent opp ute i skog og mark.

-          Ikke noe er så fint som et leirbål sent om kvelden oppe i høyfjellet. Riktignok må han be Fjols Fjellturist om å ta med tørr bjerkeved. Fjols er av det slaget at han glemmer det meste når han skal på tur. Fyrst glemmer ikke den gangen Fjols hadde fyrt opp et fint bål en morgen, og det var tid for frokost med egg og bacon. Sannelig hadde han ikke glemt eggene hjemme.

-          Jaja, sa Fjols, - da får det bli bare bacon i stekepannen.

-          Men så hadde han glemt bacon også. Når begge deler manglet, måtte han nøye seg med å spise og. Det ble han selvsagt ikke mett av.

-          Å tenne opp bål er en kunst som Fyrst Fyrstikk har lært bort til Fjols. Først noen gode flak med tørr bjerkenever. Er Djerv Dvergbjerk i nærheten kan han hjelpe til med å få god fyr.

-          Hva er finere enn å sitte ved et flammende bål i vannkanten mens ørreten vaker og myggen surrer? På glørne går det an å steke pølser, pinnebrød og annen fjellmat.

-          Da ligger Fyrst Fyrstikk i esken sin med stor nok åpning til at han kan se opp på stjernehimmelen med alle stjernebildene. De er der alle sammen, og det er hele 88 av dem spredt ut over nattehimmelen. Der er den store jegeren Orion med styrkebeltet sitt.

 

-          Han jakter på alle dyrene der oppe. Hele tiden forsøker han å hoppe opp på hesten Pegasus for å få tak i Tyren og Væren.

-          Hadde det ikke vært for Fyrst, ville det ikke vært noen stjerner på nattehimmelen. Det er han og familien hans som har tent lys i alle stjernene. Det er en hemmelighet som Fyrst Fyrstikk ikke har fortalt til noen.

-          Men nå vet jo jeg det, sa M.

-          Hysj, hvisket feen. – Ikke si det til noen. Jeg håper du kan holde på en hemmelighet?

M nikket før øyelokkene begynte å sige igjen. Så sovnet hun.

Hemmeli, hemmela, hemmelute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: