onsdag 16. desember 2020

1001 godnatthistorier - 477. Historien om Kyrre Kylling

 

477. Historien om Kyrre Kylling

-          Rett etter at Kyrre Kylling kom ut av egget, hadde han et spørsmål klart, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Han hadde kanskje ligget inne i egget og lurt på det hele tiden, spurte M.

-          Jeg vet ikke, men jeg var iallfall der da han kom ut og spurte meg hva som kom først. Kyllingen eller egget. Jeg kunne ikke svare ham. Jeg så jo han kom ut av egget, men hvor kom egget fra?

 

-          Kyrre var en riktig friskfyr. Med en gang han satte føttene på bakken kunne han gå. I hønsehuset likte han seg ikke spesielt godt. Det var for mange andre kyllinger der, og når de ikke hadde noe mat å hakke i, hakket de hverandre.

 

-          Kyrre Kylling bestemte seg derfor for å rømme. Men hvor skulle han dra? Han kjente ikke til mye annet enn eggeskallet og hønsehuset. Verdens ende var de fire veggene hvor det ikke en gang var vinduer.

-          Kyrre fikk sjansen en dag da noen hadde glemt å lukke døren skikkelig etter seg. Da han kom ut, ble han ganske overveldet. Solfrid Sol hilste på ham og ønsket ham velkommen. På bakken var gresset grønt og det var massevis av andre planter han aldri hadde sett før. Tunti Tunbalderbrå nikket med hodet og hilste.

 

-          Over alt var det grønne planter som det gikk an å spise. Sannelig noe annet enn det tørre kyllingfôret han hadde fått hver eneste dag. Kyrre bestemte seg for at han aldri mer ville tilbake til hønsehuset.

-          Kari Katt forsøkte å stoppe Kyrre, men Kyrre var for rask. Han flakset med vingene og kom seg inn i skogen og ble borte. Timene gikk. Solfrid Sol sa god natt og gikk ned for å legge seg. Det hjalp litt at Mons Måne kom opp, men likevel var det mørkt. Det var skummelt, syntes Kyrre. Inne i hønsehuset hadde det aldri vært helt mørkt. Han la hodet under vingen og prøvde å sove, men det var ikke lett. Over alt var det fremmede og skumle lyder.

-          Plutselig hørte han noen kakle. Kunne det være andre kyllinger som hadde rømt? Kyrre snek seg frem under buskene.

 

-          Hvem andre var det han så enn Tian Tiur og Røyfrid Røy? De var noen merkelig fugler, men Kyrre forstod at de tilhørte hønsefamilien de også. Men hva var det de holdt på med? Tian spankulerte omkring og kaklet mens han strakte på halsen. Kyrre forsøkte å gjøre det samme, men fikk det ikke til, men han fikk lov til å stå ved siden og se på. Slik gjorde ingen i hønsehuset.

-          Tian og Røyfrid fortalte at slik drev de hver eneste vår. Han holder på med tiurleik, sa Røyfrid.

-          Tian blir så opptatt med å hoppe og sprette omkring at han glemmer alt annet. Det er jeg som må passe på om Reidar Rev skulle komme luskende.

-          Reidar Rev? Hvem er det?

-          Og du skal være kylling, og så har du ikke hørt om Reidar Rev? Det går mange historier om Reidar Rev i hønsegården. Høns er noe av det beste Reidar Rev vet. Der er han forresten. Jeg så snurten av den hvite haletippen hans. Best du setter deg på ryggen til Tian, så flyr vi opp i den furuen der og venter til han har gått sin vei.

-          Tør jeg det, da, sa Kyrre. – Jeg har aldri fløyet før.

-          Vil du bli revemat eller vil du ikke?

-          Kanskje jeg heller skulle blitt i hønsehuset, tenkte Kyrre Kylling der han satt i furutoppen.

Tipp, topp, tute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: