onsdag 9. desember 2020

1001 godnatthistorier - 470. Historien om Glad Glasur

 

470. Historien om Glad Glasur

-          Jeg vet om en fyr som bestandig er blid og glad, sa fru Fantasia og satte seg ned ved siden av M.

-          Går det an å være glad hele tiden? Alle er vel sure av og til, er de ikke?

-          Nesten alle er det, men ikke Glad Glasur. Etternavnet er litt rart synes han selv og andre. Det er både glad og sur i samme ord – glasur. Det er nok at Glad tenker på det, så smiler og ler han.

 

-          Dessuten er han jo ikke sur i det hele tatt. Tvert imot er han veldig søt. Han elsker å pynte pepperkakehus, kransekaker og mye annet.

-          Glad Glasur er en skikkelig landkrabbe. Han har nok hørt at det finnes andre krabber slik som Kåre Krabbe, men det er det med Glad at han ikke kan svømme. Litt vann kan gå an slik at han for eksempel kan smøres ut på toppen av kaker, men blir det for mye vann, renner han rett og slett bort.

-          Glad har tenkt på at han muligens burde lære å svømme og ta svømmeknappen, men hva skal han egentlig med slike knapper? Han har verken bukser eller jakker å sette knappene i.

 

-          Det kunne sikkert vært fint å ha en slik knapp, men det går ikke an å pynte kaker med knapper av metall. Dessuten er det som regel så kaldt i vannet at Glad er helt sikker på at han ville bli sur bare etter et par svømmetak.

-          Nei, det er best å holde seg på land. Vannet er for fisker og krabber.

-          Glad Glasur liker seg aller best når han kommer på toppen av napoleonskaker.

-          Ikke noe er som en ekte napoleonskake. Noen mener at den kaken fikk navnet etter en fransk keiser som het Napoleon Bonaparte. Han var visst veldig glad i søte kaker, men så kriget ham med England og engelskmennene stengte for sukkerimport fra Sør-Amerika. Da var det noen i Frankrike som fant ut at det gikk an å lage sukker av sukkerbeter. Napoleon ble så glad da han igjen fikk kaker med glasur at han kalte opp en av kakene etter seg selv. Om det er sant, er ikke Glad sikker på.

 

-          Det er mange malerier av Napoleon. Ofte holder han den ene hånden på magen. Glad Glasur er sikker på at det skyldes at han har spist for mye napoleonskake.

-          Nå ble jeg sulten, sa M. – Slike napoleonskaker må være veldig gode. Han Napoleon må ha vært en skikkelig kakemons.

-          Glad Glasur vet at en napoleonskake blir aldri napoleonskake uten et passe tykt lag med glasur. Fra toppen av kaken har Glad fin utsikt over de andre småkaken som måtte ligge på kakefat. Det er ingen andre som hever seg over omgivelsene slik som han. Unntaket er Kristine Kransekake, men hun viser seg helst på store festdager. Napoleonskaker er å få kjøpt hver eneste dag.

-          Når det blir lørdag, vil jeg spørre om vi ikke kan ha napoleonskake i stedet for lørdagsgodt, sa M. – Med glasur på.

Glasuri, glasura, glasurute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: