mandag 14. desember 2020

1001 godnatthistorier - 475. Historien om Krøger Krus

 

475. Historien om Krøger Krus

-          Da jeg gikk forbi butikken til Gudmund Gullsmed i kveld, slo jeg av en liten prat med Krøger Krus som stod på utstilling i vinduet, sa fru Fantasia og satte seg ned ved siden av M.

-          Hvem er Krøger Krus, måtte M spørre.

-          Han er et drikkekrus av ekte tinn, sa feen, - og han er virkelig en staselig kar.

 

-          Det kan nesten se ut som han er laget av sølv, men det er han ikke.

-          Hva er tinn for noe rart? Det har jeg aldri hørt om før.

-          Tinn er et metall som ligner på sølv når det gjelder farge. Blandet med kopper, blir det til bronse som er hardere enn kopper. Bronsealderen har fått navn fordi folk blandet kopper og tinn på den tiden for å lage kniver og andre ting. Senere kom jernalderen da folk begynte å bruke jern til å lage de samme tingene.

-          Krøger Krus skulle ønske noen ganger at han var laget av gull eller sølv, men han har aldri ønsket at han var laget av jern. Han er litt misunnelig på gullkrus som han har hørt får lov til å stå på museum, men det er egentlig ikke så nøye.

 

-          Det må jo være kjedelig å stå på museum hele resten av livet og ikke bli brukt, mener Krøger.

-          Hva slags liv er det?

-          Da er det min santen bedre å være laget av tinn og være fremme på bordet rett som det er.

-          Krøger selv og de andre tinnkrusene han kjenner, kommer opprinnelig fra tinngruvene i Cornwall i Storbritannia. Før de ble til tinnkrus, lå de gjemt i jorda og dypt nede i fjellet. Krøger husker selv siste istiden da innlandsisen dekket store deler av landet. Heldigvis rakk ikke isen så langt sør som til Cornwall. Derfor var det lett å finne tinn som lå rundt omkring i jorda. Noen steder kunne man finne tinn i fjellet også. Når det meste av tinnet som var lett å finne, var brukt opp, begynte folk å grave dypere. De dypeste tinngruvene i Cornwall er mer enn tusen meter dype. Noen av dem går under havet også, men nå er det slutt på all gruvedrift etter tinn i Cornwall.

-          Krøger kan snakke både engelsk og kornisk i tillegg til norsk etter at han kom til Norge. Når man er et drikkekrus er det lett å lære andre språk. Det er lett å forstå fordi som drikkekrus har man nærkontakt med Mons Munn rett som det er.

-          Aller best liker Krøger seg ved juletider. Da blir han gjerne fylt opp med Julia Julebrus. Hun er fin og rød på farge og smaker utrolig godt. Ikke alle er enige i det. Inger Inderøysodd foretrekker Ida Ingefærøl fra Dahls Bryggeri. Noen ganger må derfor Krøger gi seg og ta til takke med ingefærøl, men til jul må det være julebrus og ikke noe annet. Kaftein Kaffe og alle de andre som møtes når det er jul, er helt enige. Til jul må det være juletre, julepynt, julegaver, julekaker, julegaver, julenisser og ikke minst julebrus. Dermed basta!

Bist, bast, bute, så var den historien ute.   

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: