lørdag 12. desember 2020

1001 godnatthistorier - 473. Historien om Folke Fotograf

 

473. Historien om Folke Fotograf

-          I kveld vil jeg fortelle deg om Folke Fotograf, sa fru Fantasia da hun kom inn til M og satte seg i hodeenden av senga.

-          Det er mange som tar bilder, men det spesielle med Folke er at han er opptatt av å fange øyeblikket.

-          Går det an å fange et øyeblikk? Jeg har aldri sett et eneste øyeblikk noen gang.

-          Nei, det går vel egentlig ikke an, for alt beveger seg hele tiden og er i forandring. Når Folke tar et bilde med kameraet sitt, klipper han på et vis bildet ut av virkeligheten. Det kan være en sommerfugl som setter seg på en blåknappblomst.

 

-          Folke er ute med kameraet sitt og fanger øyeblikket. Silje Sitronsommerfugl sitter der litt før og etter, men så er hun plutselig borte vekk. Hun forsvinner ikke, men hun er ikke der hun var.

-          Det går ikke an å se øyeblikket fordi det varer kortere enn det går an å tenke seg. Et fotografi er et klipp gjennom virkeligheten, men alt fortsetter uten at noen merker at Folke har vært der.

-          I gamle dager før det fantes noen som het fotografer, var det malerne som klippet bilder ut av virkeligheten. Å male et maleri tok lang tid. Maleren kunne begynne å male et sommerbilde og ikke bli ferdig med det før utpå høsten eller vinteren.

 

-          Selv om det tok lang tid å male et bilde som brudeferden i Hardanger, viser det hva som hendte i et ørlite øyeblikk. En mann skyter med pistol, en annen spiller på fele mens brudgommen svinger med hatten.

-          Folke Fotograf kan fange øyeblikket mye raskere.

 

-          Han trykker bare på utløserknappen og så er øyeblikket låst. Hva som hender senere med det han fanger på bildene sine, vet bare de som er med. Likevel liker Folke å tenke på det som kan hende vil skje etter at bildet er klippet ut av virkeligheten.

 

-          Hva gjør de som bor i det hvite huset etter at de har stått opp om morgenen? Spiser de havregrøt til frokost eller nøyer de seg med en kopp kaffe? Skyene som driver over himmelen, vil de bringe regn eller er de i ferd med å løse seg opp? Båtene skal snart ut for å fiske. Sild kan hende? Eller torsk? Vinden som kruser sjøen vil sikkert ta seg opp utover dagen.

-          Er det noe å være opptatt av, da, spurte M.

-          Egentlig ikke, svarte feen, - men det er jo slik virkeligheten er. Alle øyeblikkene legger seg på et vis oppå hverandre og blir noe annet enn de var for litt siden.

-          Folke Fotograf elsker å sitte og se utover sjøen. Der er det bestandig noe som forandrer seg.

 

-          Svabergene bare ligger der og ser akkurat like ut dagen etter, men ute på sjøen kan en båt komme forbi. Byrg Bølge slår mot land litt ulikt hver eneste gang.

-          Hvis Folke Fotograf er tålmodig, knipser han bilder som alle sammen er litt forskjellige fra de som kom før og de som kommer etter.

Knips, knaps, knute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: