torsdag 10. desember 2020

1001 godnatthistorier - 471. Historien om Bråk Bre

 

471. Historien om Bråk Bre

-          Når Snart Snø faller ned fra skyene i store flak, vet jeg om en som gleder seg, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Tenker du på meg, spurte M. – Jeg gleder meg i hvert fall til at snøen kommer.

-          Nei, det er en annen jeg tenker på, nemlig Bråk Bre.

-          Er han i familie med Breiulf Bremykt?

-          Det kunne han nok vært, for begge to liker seg best når det er kjølig. Breiulf koser seg i kjøleskapet, mens Bråk trives best i fjellet om vinteren. Han liker seg godt på et fjell som heter Bråkdalsbelgen i Rondane. Dessverre er den breen som lå nede i Bråkdalen blitt borte for lenge, lenge siden. Ja, den har vel knapt vært der siden istiden tok slutt.

-          Nå har Bråk Bre funnet andre og bedre plasser. I Svartisen i Nordland går han nesten helt ned til sjøen.

 

-          I Jotunheimen liker han seg også. I gamle dager var det mange jotner eller troll i Jotunheimen. De fleste av dem var hyggelige selv om de av og til kastet store steiner på hverandre. Steinene kan en se der den dag i dag der de ligger rundt omkring i fjellene.

 

-          Husk å se deg rundt i fjellene neste gang du går på tur. Alle kan jo skjønne at de kjempesteinene ikke kan ha gått dit selv. Noen av dem kan nok ha falt ned fra fjellsider slik som i Flåklypa i Lom, men de som ligger helt alene langt fra fjelltopper må ha kommet dit på andre måter.

 

-          Hemmeligheten til Bråk er at det er han og Bråkhild Bre som har flyttet dem dit den gangen da de var mye større. Ikke alle vet det. Derfor laget de historier om troll som kastet kjempestein på hverandre.

-          Bråk husker godt den gangen han dekket størstedelen av Norge. Da var det godt og kaldt. Han og Bråkhild var gode venner med Snart Snø og Vidar Vinter. Solvi Sommer så de lite til. Når hun prøvde å komme nordover, ble hun fort jaget tilbake. Noen steder var Brå flere tusen meter tykk.

-          Det var tider, mimrer han. Nå for tiden er det helt annerledes. Der hvor han dekket fjelltopper, må han nå holde seg til dalene.

 

-          Brå har hørt mange fjellturister på brevandring snakk om global oppvarming og at det blir mindre og mindre is i fjellet. Fjols Fjellturist er en av dem som er opptatt av det. Fjodor Fjellstøvel trøster Bråk med at Fjols sier mye rart, men likevel merker Bra at han blir tynnere og mindre for hvert tiår som går.

 

-          Mens Fjols Fjellturist gleder seg til sommeren, ser Bråk frem til at det blir vinter. Ikke noe er bedre enn en vindfull vinterstorm i høyfjellet. Vinden, enten den kommer fra nord, øst, syd eller vest bærer med seg nyheter utenfra. Slik har det seg at Bråk er sikker på at det blir en ny istid en gang. Kan hende må han vente i femti tusen år, men det gjør ikke noe. Bråk Bre har tid og bekymrer seg ikke.

Bre, bra, brute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: